Yargıtay'dan kiracılar için emsal depozito kararı

Yargıtay, mülk satışı durumunda depozito iadesi sorumluluğunun eski ev sahibinde olduğuna karar verdi. Karar, depozitonun yeni malike devredilmediği durumları kapsıyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Yargıtay'dan kiracılar için emsal depozito kararı
Temsili görsel · OrnaW / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Yargıtay, mülk satışı durumunda depozito iadesi sorumluluğunun eski ev sahibinde olduğuna karar verdi.
  • Karar, depozitonun yeni malike devredilmediği durumları kapsıyor.
  • Gaziantep'te yaşanan bir kira uyuşmazlığı, Yargıtay'ın verdiği emsal niteliğindeki kararla yeni bir boyut kazandı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Yargıtay, mülk satışı durumunda depozito iadesi sorumluluğunun eski ev sahibinde olduğuna karar verdi. Karar, depozitonun yeni malike devredilmediği durumları kapsıyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 02.09.2026 10:20
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Gaziantep'te yaşanan bir kira uyuşmazlığı, Yargıtay'ın verdiği emsal niteliğindeki kararla yeni bir boyut kazandı. Aysun Yılmaz, kiraladığı konut için ev sahibine 300 dolar depozito ödedi. Ancak evin eşi Gökhan Yılmaz tarafından satın alınmasıyla birlikte kira sözleşmesi yasal olarak sona erdi. Ödediği depozitoyu geri alamayan Yılmaz, konuyu yargıya taşıdı.

Yerel mahkeme, depozito alacağı davasının eski ev sahibi yerine yeni malike yöneltilmesi gerektiği gerekçesiyle davayı usulden reddetti. Bu karar üzerine Adalet Bakanlığı, hukuki hatanın düzeltilmesi amacıyla kanun yararına temyiz başvurusunda bulundu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak Türkiye genelindeki kiracıları yakından ilgilendiren bir hükme imza attı.

Yargıtay tarafından alınan ve Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, depozito bedelinin yeni malike devredildiğinin kanıtlanamadığı durumlarda, güvence bedelini teslim alan önceki malikin iade yükümlülüğünün devam ettiği vurgulandı. Bu hukuki düzenleme, mülk satışı gerçekleşse dahi eski ev sahiplerinin, depozitoyu yeni malike devrettiklerini resmi olarak kanıtlayamadıkları sürece kiracıya karşı sorumlu olduklarını tescilledi.

Davanın avukatı Yakup Doğan, mevzuat gereği karı koca arasında kiracılık ilişkisi kurulamayacağını belirterek, kira sözleşmesinin sona erdiğini ve önceki ev sahibinin depozitoyu iade etmesi gerektiğini ifade etti. Bu karar, mülk satışlarında kiracıların haklarını koruyan önemli bir hukuki dayanak oluşturuyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 4 olgu

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Gaziantep'te yaşayan Aysun Yılmaz, kiraladığı ev için ev sahibine 300 dolar depozito ödedi.Kaynak 1
  2. Evin Gökhan Yılmaz tarafından satın alınmasıyla mevcut kira sözleşmesi yasal olarak sona erdi.Kaynak 1
  3. Yerel mahkeme, depozito iadesi davasını yeni malike yöneltilmesi gerektiği gerekçesiyle reddetti.Kaynak 1
  4. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, depozitonun yeni malike devredilmediği durumlarda iade yükümlülüğünün eski malikte olduğunu hükme bağladı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HürriyetHaber kaynağı · 02.09.2026 07:00

    Yargıtay’dan kiracılara ‘Depozito’ kararı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler