Ankara'da düzenlenen NATO zirvesi sırasında açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen ateşkes sürecinin artık geçerliliğini yitirdiğini belirtti. Trump, Washington'ın Tahran yönetimine karşı önümüzdeki süreçte daha sert adımlar atacağını ifade etti. İran'ın sivil ve petrol altyapısını hedef alabileceği imasında bulunan Trump, özellikle Hark Adası'nın kontrol altına alınabileceğini dile getirdi.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), kısa süre önce İran topraklarında 80'den fazla noktanın vurulduğunu açıkladı. Söz konusu operasyonun, Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilere yönelik gerçekleştirilen saldırılara bir yanıt olduğu belirtildi. Operasyon kapsamında İran'ın savunma sistemleri, radar ağları ve Devrim Muhafızları'na ait 60'tan fazla küçük deniz aracı hedef alındı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifak toplantısında yaptığı değerlendirmede, ABD'nin bu askeri müdahalesinin mevcut şartlar altında zorunlu olduğunu savundu.
Tahran cephesinden gelen tepkiler ise oldukça sert oldu. İranlı yetkililer, ABD'nin saldırganlığına karşı kararlı bir şekilde yanıt verileceğini vurguladı. İran ortak askeri komutanlığı, ABD güçlerine lojistik destek sağlayan komşu ülkelerin de meşru hedef haline gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. Devrim Muhafızları Ordusu, bölgedeki kritik ABD tesislerinde 85 noktayı hedef aldıklarını duyurdu.
Bölgedeki gerilim, Kuveyt ve Bahreyn gibi ülkelerde de hissedildi. Kuveyt ordusu, hava savunma sistemlerinin füze ve İHA saldırılarına karşı aktif hale getirildiğini bildirdi. Bahreyn'de ise füze alarmı sirenleri çaldı. İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları merkezi, Umman açıklarında bir tankerin vurulduğunu ve alev aldığını rapor etti. Taraflar arasındaki karşılıklı suçlamalar ve askeri hareketlilik, Orta Doğu'da geniş çaplı bir çatışma endişesini yeniden gündeme taşıdı.