Rusya Federasyonu, Ukrayna topraklarına yönelik son dönemdeki en kapsamlı hava operasyonlarından birini gerçekleştirdi. Başkent Kiev başta olmak üzere Odessa, Herson, Donetsk, Zaporijya, Harkiv, Çernigiv, Jitomir, Sumi ve Dnipro gibi stratejik bölgeler yoğun füze ve insansız hava aracı saldırılarına maruz kaldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıların sivil yerleşim alanlarını ve altyapıyı hedef aldığını belirterek, olaylarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda yaralı bulunduğunu açıkladı.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, Rus ordusu son 24 saatlik zaman diliminde 218 adet Şahed tipi saldırı İHA'sı ile balistik, seyir ve gemisavar füzeleri kullandı. Ukrayna hava savunma birimleri, elektronik harp sistemleri ve önleme mekanizmalarıyla 199 hava hedefini etkisiz hale getirdiğini bildirdi. İmha edilen araçlar arasında 5 İskender-M balistik füzesi ve 5 Kalibr seyir füzesi de yer alıyor.
Resmi raporlarda, düşürülen hava araçlarına ait enkaz parçalarının 10 farklı noktaya yayıldığı belirtildi. Buna karşın, Rusya'ya ait mühimmatların 28 ayrı noktada isabet kaydettiği tespit edildi. Bazı füzelerin hedeflerine ulaşmadığı ve bu mühimmatların düştüğü bölgelerin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Saldırıların ana odak noktasının Kiev ve Odessa bölgeleri olduğu vurgulanırken, sivil altyapıdaki hasar tespit çalışmaları sürüyor.