# Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi'nde savunma işbirliği çağrısı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/5216/cumhurbaskani-erdogan-dan-nato-zirvesi-nde-savunma-isbirligi-cagrisi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-08T17:00:07+03:00
- Modified: 2026-07-08T20:27:16+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi'nde savunma işbirliği çağrısı, https://habersitesi.org/haber/5216/cumhurbaskani-erdogan-dan-nato-zirvesi-nde-savunma-isbirligi-cagrisi

## Summary

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da gerçekleşen NATO Zirvesi'nde savunma sanayii kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin savunma kapasitesini artırdığını vurgulayan Erdoğan, bölgesel barış için işbirliği mesajları verdi.

## Verified facts

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da düzenlenen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin açılışında konuştu.
- Türkiye, savunma harcamalarını 2030 yılından önce yüzde 3,5 seviyesine yükseltmeyi hedefliyor.
- Türkiye, savunma sanayii üretim ve ihracat kapasitesiyle dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girdi.
- Çelik Kubbe Projesi kapsamında hava ve füze savunma kabiliyetleri için 24 milyar dolar bütçe ayrıldı.
- Erdoğan, müttefikler arasındaki savunma sanayii kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini vurguladı.
- Türkiye, Ukrayna'ya askeri desteğini sürdürürken Rusya ile barış odaklı iletişim kanallarını kullanıyor.

## Article

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin savunma sanayiindeki atılımlarına dikkat çeken Erdoğan, üretim ve ihracat kapasitesiyle dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girildiğini ifade etti.Erdoğan, savunma harcamalarının 2030 yılından önce yüzde 3,5 seviyesine çıkarılması için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. İttifak bünyesindeki hava ve füze savunma kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen Çelik Kubbe Projesi için 24 milyar dolarlık ek bütçe ayrıldığını duyurdu. Ayrıca, İnsansız Sistemlere Karşı Koyma Mükemmeliyet Merkezi'nin NATO'ya akredite edilmesinin, hava ve deniz dron tehditlerine karşı mukabele gücünü artıracağını vurguladı.Konuşmasında müttefikler arasındaki savunma işbirliğine özel bir parantez açan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Savunma işbirliğinde müttefikler arasındaki kısıtlamaların kaldırılması şart." Avrupa Birliği üyesi müttefiklere seslenen Cumhurbaşkanı, güvenlik alanındaki çabaların NATO ile gereksiz tekrarlardan kaçınılarak yürütülmesi gerektiğini, aksi takdirde kısıtlı kaynakların boşa harcanacağını ve Avrupa'da suni bölünmeler yaşanabileceğini belirtti.Dış politika gündemine de değinen Erdoğan, Ukrayna Savaşı'nda barış vizyonunu desteklediklerini ve Rusya ile iletişim kanallarını barışa yönlendirmek için kullandıklarını ifade etti. Orta Doğu'daki gelişmelere ilişkin ise Gazze ve Lübnan'da sükunetin sağlanması için tüm tarafların sorumluluk alması gerektiğini hatırlattı. Türkiye'nin terörle mücadele konusunda tam dayanışma içinde olduğunu belirten Erdoğan, zirvenin hayırlara vesile olmasını diledi.

## Sources

- [CNN Türk — Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunma işbirliğinde kısıtlama kalkmalı](https://www.cnnturk.com/video/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-savunma-isbirliginde-kisitlama-kalkmali-3440201)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
