# Türkiye ve İsrail Arasında Bölgesel Rekabet Tırmanıyor

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/51849/turkiye-ve-israil-arasinda-bolgesel-rekabet-tirmaniyor
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-30T10:50:18+03:00
- Modified: 2026-08-30T10:58:57+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Türkiye ve İsrail Arasında Bölgesel Rekabet Tırmanıyor, https://habersitesi.org/haber/51849/turkiye-ve-israil-arasinda-bolgesel-rekabet-tirmaniyor

## Summary

Türkiye ile İsrail arasındaki gerilim, Suriye merkezli askeri faaliyetlerle geniş bir coğrafyaya yayılan stratejik bir rekabete dönüştü. Uzmanlar, artan askeri hareketliliğin yanlış hesaplama riskini beraberinde getirdiğini belirtiyor.

## Verified facts

- Türkiye ve İsrail arasındaki gerilim Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Afrika Boynuzu'na yayılan stratejik bir rekabete dönüştü.
- İsrail, Türk güçlerinin konuşlanmasını engellemek amacıyla kuzey Suriye'deki bir hava üssünü bombaladı.
- Türkiye ve Suriye, bölgede Türk güçlerinin konuşlandırılmasına dair bir planın bulunmadığını açıkladı.
- ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, İsrail'in hava saldırısını gereksiz bir gerilim tırmanışı olarak tanımladı.
- Uzmanlar, artan askeri faaliyetlerin yanlış hesaplama riskini yükselttiği konusunda uyarıda bulunuyor.

## Article

Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik ve askeri gerilim, Ortadoğu'dan Doğu Akdeniz'e ve Afrika Boynuzu'na kadar uzanan geniş bir alanda stratejik bir rekabetin fitilini ateşledi. Gazze'deki çatışmalar ve Suriye'deki siyasi gelişmelerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde gözle görülür bir bozulma yaşanıyor. Özellikle Suriye, bu rekabetin en kritik noktası olarak öne çıkıyor.Geçtiğimiz günlerde İsrail, kuzey Suriye'de bulunan ve kullanılmayan bir hava üssüne yönelik hava saldırısı düzenledi. İsrail yönetimi, bu hamlenin Türk güçlerinin bölgeye yerleşmesini engellemek amacıyla yapıldığını savunurken, Türkiye ve Suriye tarafı böyle bir planın mevcut olmadığını vurguladı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, yaşanan bu gelişmeyi gereksiz bir gerilim tırmanışı olarak nitelendirdi.Uzmanlar, iki ülkenin Suriye'ye bakış açısındaki temel farklara dikkat çekiyor. Türkiye'nin bölgede istikrarlı ve merkezi bir yapı arayışında olduğu, İsrail'in ise kendisine tehdit oluşturmayacak zayıf bir Suriye yapısını tercih ettiği belirtiliyor. İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden Galia Lindenstrauss, 7 Ekim 2023 sonrası İsrail'in güvenlik stratejisini değiştirdiğini ve tehditleri erken aşamada müdahale ederek bertaraf etme eğiliminde olduğunu ifade ediyor. Ziya Meral ise mevcut askeri faaliyetlerin doğrudan bir çatışmaya dönüşmesinin kaçınılmaz olmadığını ancak yanlış hesaplama riskinin ciddi oranda arttığını belirtiyor.

## Sources

- [Euronews TR — The New York Times: Türkiye-İsrail rekabeti geniş bir alanda gerilimi artırıyor](http://tr.euronews.com/2026/08/30/the-new-york-times-turkiye-israil-rekabeti-genis-bir-alanda-gerilimi-artiriyor)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
