# Kardiyologlardan 'doğal tedavi' uyarısı: İlaç yerine geçmez

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/51312/kardiyologlardan-dogal-tedavi-uyarisi-ilac-yerine-gecmez
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-29T14:13:18+03:00
- Modified: 2026-08-29T14:46:55+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Kardiyologlardan 'doğal tedavi' uyarısı: İlaç yerine geçmez, https://habersitesi.org/haber/51312/kardiyologlardan-dogal-tedavi-uyarisi-ilac-yerine-gecmez

## Summary

Kardiyoloji uzmanları, halk arasında kalp hastalıklarına iyi geldiği düşünülen bazı besinlerin ilaç yerine kullanılamayacağını belirtti. Uzmanlar, bu tür yanlış uygulamaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı.

## Verified facts

- Doç. Dr. Çağlar Özmen, sirke ve sarımsak gibi besinlerin kalp damarlarını açtığına dair inanışların bilimsel temeli olmadığını belirtti.
- Uzmanlar, bal ve pekmezin yüksek şeker içerdiğini ve diyabet hastaları için risk oluşturabileceğini vurguladı.
- Çörek otunun kolesterolü düşürdüğü veya damar tıkanıklığını giderdiği yönündeki iddialar tıbbi olarak doğrulanmamıştır.
- Doç. Dr. Özmen, hastaların ilaçlarını bırakıp doğal ürünlere yönelmesinin beyin kanaması ve kalp krizi gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

## Article

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nden Doç. Dr. Çağlar Özmen, toplumda yaygın olan bazı besinlerin kalp ve damar hastalıklarını tedavi ettiği yönündeki inanışların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Özellikle sirke, sarımsak özü ve limonlu su gibi gıdaların kalp damarlarını açtığı veya kolesterolü düşürdüğü iddiasının bilimsel bir karşılığı bulunmuyor.Şekerli gıdalar risk oluşturuyorBal ve pekmez gibi ürünlerin damar açıcı olduğu düşüncesiyle aşırı tüketilmesi, özellikle şeker hastaları ve kilo problemi yaşayan bireyler için tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Yüksek şeker oranına sahip bu gıdalar, diyabetik hastalarda kan şekerini kontrolsüz bir şekilde yükseltebiliyor. Doç. Dr. Özmen, bu besinlerin dengeli bir diyetin parçası olabileceğini ancak asla tıbbi tedavinin yerini tutamayacağını vurguladı.Çörek otu ve doğal ürün yanılgısıSon dönemde kolesterolü düşürdüğü iddiasıyla popülerleşen çörek otunun da damar sağlığı üzerinde kanıtlanmış bir iyileştirici etkisi bulunmuyor. Uzmanlar, 'doğal' olarak tanımlanan her ürünün sınırsız tüketilmesinin faydalı olduğu algısının yanlış olduğunu belirtiyor. Doğal ürünlerin kontrolsüz kullanımı, kronik hastalıkların tedavisinde aksamalara neden olabiliyor.İlaç tedavisinin önemiHipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi kronik rahatsızlığı olan hastaların, doktor kontrolündeki ilaçlarını bırakıp yalnızca bitkisel yöntemlere yönelmesi hayati riskler taşıyor. Tedavi edilmeyen kronik hastalıklar; beyin kanaması, beyne pıhtı atması ve kalp damar tıkanıklığı gibi ağır tablolara zemin hazırlıyor. Sağlıklı bir yaşam için diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerinin mutlaka hekim gözetiminde ve mevcut ilaç tedavisiyle birlikte yürütülmesi gerektiği önemle hatırlatılıyor.

## Sources

- [Habertürk — Kardiyolog uyardı: Mucizevi bir besin ve karışım yok](https://www.haberturk.com/kardiyolog-uyardi-mucizevi-bir-besin-ve-karisim-yok-haberler-3908919)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
