Ehliyet sınavlarında yeni dönem: Ezber bitti, akan trafik başladı

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında sabit parkur uygulamasını kaldırarak serbest güzergah sistemine geçti. Yeni düzenlemeyle sınav süresi uzatılırken, adayların akan trafikte daha kapsamlı bir eğitim alması hedefleniyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Ehliyet sınavlarında yeni dönem: Ezber bitti, akan trafik başladı
Temsili görsel · webandi / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında sabit parkur uygulamasını kaldırarak serbest güzergah sistemine geçti.
  • Yeni düzenlemeyle sınav süresi uzatılırken, adayların akan trafikte daha kapsamlı bir eğitim alması hedefleniyor.
  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni yönetmelik, sürücü adaylarının ehliyet alma sürecinde köklü değişiklikleri beraberinde getirdi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında sabit parkur uygulamasını kaldırarak serbest güzergah sistemine geçti. Yeni düzenlemeyle sınav süresi uzatılırken, adayların akan trafikte daha kapsamlı bir eğitim alması hedefleniyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 29.08.2026 13:26
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni yönetmelik, sürücü adaylarının ehliyet alma sürecinde köklü değişiklikleri beraberinde getirdi. Yıllardır uygulanan ve adayların belirli bir rotayı ezberleyerek geçebildiği sabit parkur sistemi, yerini serbest güzergah uygulamasına bırakıyor. Bu değişiklikle birlikte sürücü adaylarının gerçek trafik koşullarında daha yetkin hale gelmesi amaçlanıyor.

Akan trafikte sınav dönemi

Yeni sistemin en dikkat çekici yönü, sınavların artık belirli bir parkur yerine şehir içi trafiğinde gerçekleştirilecek olmasıdır. Sürücü kursu yetkilisi Salih Er, bu değişikliği devrim niteliğinde olarak tanımlayarak, adayların artık gerçek araçlar arasında park etme becerilerini sergileyeceklerini belirtti. Eski sistemde iki duba arasında yapılan park işlemleri, yeni düzenlemeyle birlikte gerçek trafik akışı içerisinde, çevre yollarını ve alışveriş merkezi otoparklarını da kapsayan daha geniş bir alanda test edilecek.

Eğitim süresi ve sınav süresi uzatıldı

Sınavın kapsamının genişlemesiyle birlikte sürelerde de önemli artışlara gidildi. Daha önce yaklaşık 35 dakika süren direksiyon sınavları, yeni yönetmelikle birlikte 1 saate kadar uzatıldı. Bu durum, adayların direksiyon hakimiyetini daha detaylı bir şekilde ölçmeyi mümkün kılacak. Ayrıca, sınav güzergahının genişlemesi ve eğitimin kalitesinin artırılması amacıyla zorunlu direksiyon eğitimi süresi de yeniden düzenlendi. Daha önce 14 ile 16 saat arasında değişen eğitim süresi, yeni sistemle birlikte 24 saate çıkarıldı.

Yetkililer, bu düzenlemenin profesyonel sürücüler yetiştirilmesi açısından kritik bir adım olduğunu vurguluyor. Adayların sadece belirli bir rotayı değil, farklı yol koşullarını ve trafik yoğunluğunu deneyimleyerek ehliyet alması, trafik güvenliğinin artırılması noktasında temel hedef olarak görülüyor. Kademeli olarak hayata geçirilen bu yeni sınav sistemi, sürücü adaylarının daha donanımlı bir şekilde trafiğe çıkmasını sağlamayı amaçlıyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Milli Eğitim Bakanlığı ehliyet sınavlarında sabit parkur sistemini kaldırarak serbest güzergah uygulamasına geçiş yaptı.Kaynak 1
  2. Yeni sistemle sürücü adayları artık akan trafikte ve gerçek araçlar arasında sınav olacak.Kaynak 1
  3. Direksiyon sınav süresi 35 dakikadan 1 saate çıkarıldı.Kaynak 1
  4. Sürücü adaylarının zorunlu direksiyon eğitimi süresi 14-16 saatten 24 saate yükseltildi.Kaynak 1
  5. Adaylar artık çevre yollarında ve alışveriş merkezi otoparkları gibi farklı alanlarda sürüş deneyimi kazanacak.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    NTVHaber kaynağı · 29.08.2026 12:39

    Ehliyet sınavında sil baştan. Ezber dönemi bitti, aday sürücüler akan trafiğe çıkacak

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler