# Hyundai çalışanlarından robotlaşmaya karşı grev kararı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/511/hyundai-calisanlarindan-robotlasmaya-karsi-grev-karari
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-06-30T07:00:00+03:00
- Modified: 2026-07-06T01:54:32+03:00
- Category: Dünya
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Hyundai çalışanlarından robotlaşmaya karşı grev kararı, https://habersitesi.org/haber/511/hyundai-calisanlarindan-robotlasmaya-karsi-grev-karari

## Summary

Güney Koreli otomotiv devi Hyundai'de çalışan işçiler, fabrikalarda insansı robotların kullanılacak olması nedeniyle greve gitme kararı aldı. Sendika üyeleri, iş güvencelerinin tehlikeye girmesinden endişe duyduklarını belirterek kârdan pay talep ediyor.

## Verified facts

- Hyundai işçileri, fabrikalarda insansı robotların kullanılacak olması nedeniyle grev kararı aldı.
- Şirket yönetimi, üretim tesislerinde 25 binden fazla insansı robot kullanmayı planladığını açıkladı.
- İşçiler, yıllık kârın üçte birine denk gelen kişi başı 27 bin dolar tutarında performans primi talep ediyor.
- Kore Metal İşçileri Sendikası, üretimin geleceğiyle ilgili kararlarda söz hakkı istiyor.
- Sendika en son 2018 yılında greve gitmişti.

## Article

Güney Kore merkezli otomotiv üreticisi Hyundai'nin fabrikalarında görev yapan işçiler, şirketin üretim süreçlerini robotlaştırma planlarına karşı harekete geçti. Yönetimin tesislerde 25 binden fazla insansı robot kullanma hedefi, çalışanlar arasında iş güvencesi endişelerini beraberinde getirdi. Ağır işlerin robotlara devredilmesi kararı, Kore Metal İşçileri Sendikası tarafından tepkiyle karşılandı.Sendika üyeleri, sadece iş güvencesi değil, aynı zamanda şirketin elde ettiği yüksek kârdan hak ettikleri payı alabilmek için de grev kararı aldı. İşçilerin talepleri arasında, şirketin yıllık kârının yaklaşık üçte birine denk gelen ve kişi başına 27 bin doları bulan performans primleri yer alıyor. Bir sendika temsilcisi, robotların giderek daha yetenekli hale gelmesinin çalışanların gelecek kaygısını artırdığını ifade etti.Hyundai yönetimi ile sendika arasındaki gerilim, üretimin geleceğine dair kararlarda işçilerin söz sahibi olma isteğiyle daha da derinleşti. Geçmişte sık sık grev tehdidinde bulunan sendika, genellikle tam kapsamlı bir iş bırakma eylemine gerek kalmadan yönetimle anlaşma sağlamayı başarmıştı. Ancak 2018 yılından bu yana ilk kez bu denli ciddi bir grev kararı alınması, taraflar arasındaki müzakere sürecinin zorlu geçeceğine işaret ediyor. Şirket yönetimi ve sendika temsilcileri arasındaki görüşmelerin seyri, otomotiv sektöründeki otomasyon tartışmalarının geleceği açısından kritik bir öneme sahip.

## Sources

- [Hürriyet Dünya — Robotlara karşı grev](https://www.hurriyet.com.tr/dunya/robotlara-karsi-grev-43223287)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
