İspanya'nın Buñol kasabası, her yıl ağustos ayının son çarşambasında gerçekleştirilen geleneksel La Tomatina festivaline bir kez daha ev sahipliği yaptı. Bu yıl 79'uncusu düzenlenen etkinlikte, binlerce eğlence tutkunu sokakları doldurarak domates savaşlarına katıldı. Yaklaşık bir saat süren çılgınlık boyunca, katılımcılar birbirlerine toplam 165 ton fazla olgunlaşmış domates fırlattı.
Festivalin kökeni, 1945 yılında kasabada yaşanan bir kavgaya dayanıyor. Zamanla bir geleneğe dönüşen bu etkinlik, 1950'li yıllarda dönemin lideri Francisco Franco tarafından yasaklanmıştı. Ancak Buñol halkının yasağa karşı düzenlediği sembolik protestolar sonuç verdi ve festival 1959 yılında belirli kurallar çerçevesinde yeniden hayata döndü. Günümüzde ise etkinlik, katılımcıların temizlik kurallarına uyması şartıyla resmi olarak düzenleniyor.
La Tomatina, günümüzde İspanya'nın en popüler kültürel etkinliklerinden biri konumunda. Bu yıl 20 binden fazla kişinin katılım gösterdiği festivalin ziyaretçilerinin yaklaşık yüzde 40'ını yabancı turistler oluşturuyor. Özellikle 2011 yapımı bir Bollywood filminin ardından Hindistan'dan gelen turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan festival, uluslararası çapta büyük bir popülariteye ulaştı. Etkinlik, hem yerel halk hem de dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler için unutulmaz bir deneyim sunmaya devam ediyor.