NATO'nun Ortaklık Stratejileri Ankara'da Masaya Yatırıldı

Ankara'da düzenlenen panelde NATO'nun ortaklık politikaları ve bölgesel güvenlik dinamikleri uzmanlar tarafından değerlendirildi. Etkinlikte Türkiye'nin stratejik konumu ile savunma ve istihbarat işbirlikleri öne çıktı.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: NATO'nun Ortaklık Stratejileri Ankara'da Masaya Yatırıldı
Temsili görsel · stokpic / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Ankara'da düzenlenen panelde NATO'nun ortaklık politikaları ve bölgesel güvenlik dinamikleri uzmanlar tarafından değerlendirildi.
  • Etkinlikte Türkiye'nin stratejik konumu ile savunma ve istihbarat işbirlikleri öne çıktı.
  • Ankara'da TÜSİAD ev sahipliğinde gerçekleştirilen NATO Zirvesi Diyalogları etkinliği, ittifakın ortaklık yapısını ve stratejik hedeflerini mercek altına aldı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Ankara'da düzenlenen panelde NATO'nun ortaklık politikaları ve bölgesel güvenlik dinamikleri uzmanlar tarafından değerlendirildi. Etkinlikte Türkiye'nin stratejik konumu ile savunma ve istihbarat işbirlikleri öne çıktı.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 07.07.2026 20:13
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Ankara'da TÜSİAD ev sahipliğinde gerçekleştirilen NATO Zirvesi Diyalogları etkinliği, ittifakın ortaklık yapısını ve stratejik hedeflerini mercek altına aldı. Türk Atlantik Konseyi ile Hariciye Dış Politika ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle düzenlenen panelde, İstanbul İşbirliği Girişimi ve Akdeniz Diyaloğu çerçevesinde somut politika önerileri üzerinde duruldu.

Bölgesel Güvenlik ve İşbirliği

Panelde konuşan Beykoz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aylin Ünver Noi, değişen küresel dengelere dikkat çekerek, büyük güçlerin Avrupa Birliği için daha zorlu ve rekabetçi rakipler haline geldiğini belirtti. İtalyan düşünce kuruluşu CeSPI'den Doç. Dr. Valeria Giannotta ise Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin derinliğine vurgu yaparak, iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin Avrupa savunma sanayisi için örnek bir model teşkil ettiğini ifade etti.

Körfez bölgesindeki gelişmeleri değerlendiren TRENDS Araştırma ve Danışmanlık uzmanı Gina Bou Serhal, bölge ülkelerinin güvenlik politikalarında ikili anlaşmalara ve konu bazlı işbirliklerine öncelik verdiğini kaydetti. Serhal, gelecekte NATO ile Körfez ülkeleri arasındaki işbirliğinin deniz güvenliği, siber dayanıklılık ve hava savunma sistemleri gibi kapasite odaklı alanlara evrileceğini öngördü.

İstihbarat ve Stratejik Deneyim

Milli İstihbarat Akademisi'nden Dr. Öğretim Üyesi Merve Önenli Güven, günümüzün karmaşık güvenlik ortamında asimetrik tehditlerin arttığını belirterek, Türkiye'nin bu alandaki tecrübesine dikkat çekti. Güven, Türkiye'nin hem sert hem de yumuşak güç unsurlarını stratejik bir yaklaşımla kullandığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye dünya istihbarat tablosuna katkıda bulunma yeteneğine sahip."

Panel, Türkiye'nin NATO içindeki özgün konumunun güçlendirilmesi ve müttefikler arasında ortak bir kavramsal çerçeve oluşturulmasının gerekliliği vurgulanarak sona erdi. Uzmanlar, özellikle erken uyarı sistemleri ve sahaya dayalı istihbarat toplama faaliyetlerinin, bölgesel istikrarın korunmasında kritik bir rol oynadığını belirtti.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Ankara'da düzenlenen NATO Zirvesi Diyalogları panelinde NATO'nun ortaklık stratejileri ele alındı.Kaynak 1
  2. Panelde İstanbul İşbirliği Girişimi ve Akdeniz Diyaloğu odaklı politika önerileri tartışıldı.Kaynak 1
  3. Prof. Dr. Aylin Ünver Noi, büyük güçlerin AB için daha rekabetçi rakipler haline geldiğini belirtti.Kaynak 1
  4. Doç. Dr. Valeria Giannotta, Türkiye ve İtalya arasındaki savunma işbirliğinin Avrupa için önemli bir model olduğunu vurguladı.Kaynak 1
  5. Gina Bou Serhal, Körfez ülkelerinin güvenlik ortaklıklarını çeşitlendirmeye devam ettiğini ifade etti.Kaynak 1
  6. Dr. Merve Önenli Güven, Türkiye'nin terörle mücadele ve istihbarat alanındaki deneyiminin önemine değindi.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    TRT HaberHaber kaynağı · 07.07.2026 19:13

    NATO'nun ortaklık yapısının ele alındığı panel düzenlendi

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler