# Bellek piyasasında fiyat krizi: DDR4 ve DDR5 maliyetleri hızla artıyor

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/42720/bellek-piyasasinda-fiyat-krizi-ddr4-ve-ddr5-maliyetleri-hizla-artiyor
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-20T12:48:18+03:00
- Modified: 2026-08-20T12:48:18+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Bellek piyasasında fiyat krizi: DDR4 ve DDR5 maliyetleri hızla artıyor, https://habersitesi.org/haber/42720/bellek-piyasasinda-fiyat-krizi-ddr4-ve-ddr5-maliyetleri-hizla-artiyor

## Summary

Yapay zeka teknolojilerine olan yoğun talep, küresel bellek piyasasında ciddi bir fiyat artışına yol açtı. Hem DDR5 hem de DDR4 bellek kitlerinde yaşanan yüksek maliyet artışları, bilgisayar toplamak isteyen kullanıcıları zor durumda bırakıyor.

## Verified facts

- DDR5 bellek kitlerinin fiyatlarında bir yıl içerisinde yüzde 500'e varan artışlar gözlemlendi.
- DDR4 bellek kitlerinin fiyatları aynı dönemde yüzde 120 ile yüzde 177 arasında yükseldi.
- Yapay zeka veri merkezlerinin yoğun DRAM talebi küresel bellek krizinin temel nedeni olarak gösteriliyor.
- SK Hynix CEO'su Kwak Noh-jung, 2027 yılının bellek arzı açısından sektör tarihinin en zorlu yılı olacağını öngörüyor.
- ADATA Başkanı Simon Chen, DRAM krizinin on yıl boyunca devam edebileceği uyarısında bulundu.

## Article

Küresel teknoloji piyasası, yapay zeka veri merkezlerinin yarattığı devasa DRAM talebi nedeniyle ciddi bir bellek kriziyle karşı karşıya. Ağustos 2025 ile Ağustos 2026 dönemini kapsayan veriler, bellek fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir olmaktan çıktığını gözler önüne seriyor. Özellikle yüksek kapasiteli DDR5 bellek kitlerinde yaşanan fiyat artışları yüzde 500 seviyelerine ulaşırken, 128 GB kapasiteli kitlerin fiyatı 3399 dolara kadar tırmandı.Kullanıcılar, yüksek maliyetlerden kaçınmak için eski nesil DDR4 teknolojisine yönelse de bu durum bir çözüm sunmuyor. DDR4 bellek kitleri de aynı dönem içerisinde yüzde 120 ile yüzde 177 arasında değişen oranlarda zamlandı. Sektör temsilcileri, büyük veri merkezi şirketlerinin 2027 yılına kadar olan küresel bellek üretim kapasitesinin büyük bir kısmını şimdiden rezerve ettiğini belirtiyor. Bu durum, kişisel bilgisayar ve telefon üreticilerini tedarik zincirinde ikinci plana itiyor.Sektörün önde gelen isimleri ise geleceğe dair karamsar tablolar çiziyor. SK Hynix CEO'su Kwak Noh-jung, 2027 yılının bellek arzı açısından sektör tarihinin en kötü yılı olacağını ifade ederken, ADATA Başkanı Simon Chen DRAM krizinin on yıl sürebileceği uyarısında bulunuyor. Yaşanan bu arz sıkıntısı ve fiyat dalgalanmaları, teknoloji dünyasında donanım maliyetlerinin uzun süre yüksek kalacağına işaret ediyor.

## Sources

- [CNN Türk — DDR4 bile zam dalgasından kurtulamadı](https://www.cnnturk.com/teknoloji/ddr4-bile-zam-dalgasindan-kurtulamadi-3456746)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
