# Sekiz ülkeden Belarus'a yönelik AB yaptırımlarına destek

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/41163/sekiz-ulkeden-belarus-a-yonelik-ab-yaptirimlarina-destek
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-18T16:38:30+03:00
- Modified: 2026-08-18T16:56:04+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Sekiz ülkeden Belarus'a yönelik AB yaptırımlarına destek, https://habersitesi.org/haber/41163/sekiz-ulkeden-belarus-a-yonelik-ab-yaptirimlarina-destek

## Summary

Avrupa Birliği dışındaki sekiz ülke, Belarus'un Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına verdiği destek nedeniyle uygulanan yaptırımlara dahil oldu. Karar, askeri ve teknolojik kısıtlamaların kapsamını genişletiyor.

## Verified facts

- Avrupa Birliği üyesi olmayan sekiz ülke, Belarus'a yönelik yaptırım kararlarına uyum sağladı.
- Arnavutluk, Bosna Hersek, İzlanda, Lihtenştayn, Karadağ, Kuzey Makedonya, Norveç ve Ukrayna yaptırımlara katıldı.
- Yaptırımlar, Belarus'un askeri ve teknolojik kapasitesini artırabilecek ürünlere yönelik kısıtlamaları genişletiyor.
- Yeni düzenlemeler, Belarus'un kripto varlık piyasalarına erişimini kısıtlıyor.

## Article

Avrupa Birliği üyesi olmayan sekiz ülke, Belarus'un Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına verdiği destek nedeniyle Minsk yönetimine uygulanan yaptırımlara katılma kararı aldı. Arnavutluk, Bosna Hersek, İzlanda, Lihtenştayn, Karadağ, Kuzey Makedonya, Norveç ve Ukrayna, 23 Temmuz'da AB Konseyi tarafından kabul edilen önlemleri kendi ulusal politikalarıyla uyumlu hale getireceklerini duyurdu.Avrupa Birliği yönetimi, söz konusu ülkelerin bu adımını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Yeni yaptırım paketi, Belarus'un askeri, teknolojik ve savunma kapasitesini güçlendirebilecek mal ve teknolojilere yönelik kısıtlamaları önemli ölçüde genişletiyor. Ayrıca, ülkeye alternatif gelir kaynağı oluşturabilecek mal ithalatına da yeni sınırlamalar getiriliyor.Düzenlemeler kapsamında, Belarus'un AB merkezli kripto varlık işletmelerindeki faaliyetlerine yönelik kısıtlamalar da artırıldı. Bununla birlikte, kamuya açık internet altyapısının sürekliliğini sağlamak amacıyla bazı temel hizmet ve mallar için istisnalar tanınmaya devam edilecek. Bu geniş kapsamlı yaptırımlar, Belarus'un uluslararası alandaki ekonomik hareket alanını daraltmayı hedefliyor.

## Sources

- [Euronews TR — AB üyesi olmayan sekiz ülke, Belarus yaptırımlarına katıldı](http://tr.euronews.com/my-europe/2026/08/18/ab-uyesi-olmayan-sekiz-ulke-belarus-yaptirimlarina-katildi)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
