Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim baskısı

Ortadoğu'daki gerginlikler petrol fiyatlarını yukarı taşırken dünya genelinde borsalarda satış baskısını artırıyor. Yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken tahvil faizlerinde önemli yükselişler gözlemleniyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Ekonomi
Temsili görsel: Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim baskısı
Temsili görsel · nattanan23 / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Ortadoğu'daki gerginlikler petrol fiyatlarını yukarı taşırken dünya genelinde borsalarda satış baskısını artırıyor.
  • Yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken tahvil faizlerinde önemli yükselişler gözlemleniyor.
  • Ortadoğu bölgesinde tırmanan ABD-İran gerilimi, küresel finans piyasalarında yatırımcıların risk iştahını ciddi oranda törpülüyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Ortadoğu'daki gerginlikler petrol fiyatlarını yukarı taşırken dünya genelinde borsalarda satış baskısını artırıyor. Yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken tahvil faizlerinde önemli yükselişler gözlemleniyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 18.08.2026 10:44
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Ortadoğu bölgesinde tırmanan ABD-İran gerilimi, küresel finans piyasalarında yatırımcıların risk iştahını ciddi oranda törpülüyor. Bölgedeki barış beklentilerinin zayıflamasıyla birlikte enerji fiyatlarında yukarı yönlü hareketlilik dikkat çekiyor. Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 oranında değer kazanarak 91,4 dolar seviyesine ulaştı. Bu artış, enflasyonist endişeleri tetikleyerek tahvil piyasalarında satış dalgasına yol açtı.

ABD tahvil piyasasında 10 yıllık faizler yüzde 4,74 seviyesinde dengelenirken, 30 yıllık tahvil faizleri yüzde 5,32 ile 2007 yılından bu yana görülen en yüksek noktaya ulaştı. Jeopolitik risklerin etkisiyle güvenli liman varlıklarına olan talep artarken, dolar endeksi yüzde 0,1 yükselişle 99,7 seviyesinde seyrediyor. Öte yandan, ABD Merkez Bankası New York şubesi tarafından açıklanan imalat endeksi ağustos ayında 20,6 değerine ulaşarak beklentileri aştı.

New York borsasında genel görünüm negatif oldu. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü düşüşle tamamlarken, Avrupa piyasalarında da benzer bir tablo yaşandı. İngiltere, Fransa ve Almanya borsalarında değer kayıpları kaydedildi. Asya piyasalarında ise satış baskısı derinleşti; Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi 1996'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,28 kayıpla 14.132,06 puandan kapattı. Dolar/TL kuru ise bankalararası piyasada 47,9200 seviyelerinde işlem görüyor. Analistler, piyasaların bugün açıklanacak konut fiyat endeksi ile ABD sanayi üretimi verilerine odaklandığını belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksi için 14.000 ve 13.900 puan seviyeleri destek, 14.300 ve 14.400 puan seviyeleri ise direnç olarak takip ediliyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. ABD-İran gerilimi küresel piyasalarda yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkiliyor.Kaynak 1
  2. Brent petrolün varil fiyatı jeopolitik endişelerle yüzde 0,6 artarak 91,4 dolara yükseldi.Kaynak 1
  3. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,74 seviyesinde dengelenirken 30 yıllıklar 2007'den bu yana en yüksek düzeye çıktı.Kaynak 1
  4. New York borsasında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü düşüşle kapattı.Kaynak 1
  5. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,28 değer kaybıyla 14.132,06 puandan tamamladı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Habertürk EkonomiHaber kaynağı · 18.08.2026 10:24

    Küresel piyasalarda risk iştahı geriledi

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler