# İran'dan Trump'a Hürmüz Boğazı ve Güvenlik Uyarısı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/39631/iran-dan-trump-a-hurmuz-bogazi-ve-guvenlik-uyarisi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-17T02:38:08+03:00
- Modified: 2026-08-17T07:20:44+03:00
- Category: Dünya
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, İran'dan Trump'a Hürmüz Boğazı ve Güvenlik Uyarısı, https://habersitesi.org/haber/39631/iran-dan-trump-a-hurmuz-bogazi-ve-guvenlik-uyarisi

## Summary

İranlı yetkili İbrahim Azizi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı ile ilgili söylemlerini eleştirdi. Körfez ülkelerinin ise ABD'nin güvenlik politikalarına karşı alternatif arayışında olduğu belirtildi.

## Verified facts

- İranlı yetkili İbrahim Azizi, Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı hakkındaki açıklamalarını blöf olarak nitelendirdi.
- İbrahim Azizi, Trump'ın güvenliği konusunda endişelenmesi gerektiğini belirterek imalı bir uyarıda bulundu.
- Washington Post gazetesine göre Körfez ülkeleri, ABD'nin güvenlik politikalarından memnuniyetsizlik duyuyor.

## Article

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı'na yönelik açıklamalarına sert bir yanıt verdi. Azizi, Trump'ın bölgeye dair söylemlerini blöf olarak tanımlayarak, ABD başkanının kendi güvenliğine odaklanması gerektiğini savundu.İranlı yetkili, Trump'ın geçmişte uçak değiştirirken kullandığı yöntemlere atıfta bulunarak, aksi takdirde kendisini bir yemek kamyonunda saklanırken bulabileceği yönünde imalı bir ifade kullandı. Bu gerilimli atmosferin yanı sıra, bölgedeki diplomatik dengelerde de değişim sinyalleri görülüyor.Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Körfez ülkeleri Washington yönetiminin silah tedariki ve güvenlik iş birliği konusundaki tutumundan rahatsızlık duyuyor. Bölge ülkelerinin, ABD'ye olan güvenlerinin azalması nedeniyle güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak adına alternatif seçenekleri değerlendirmeye başladığı ifade ediliyor. Bu durum, Orta Doğu'daki stratejik ittifakların geleceği açısından yeni bir belirsizlik dönemine işaret ediyor.

## Sources

- [Sabah Dünya — İran’dan Trump’a imalı uyarı: Blöfü bırak güvenliğini düşün](https://www.sabah.com.tr/dunya/irandan-trumpa-imali-uyari-blofu-birak-guvenligini-dusun-7642986)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
