\n\n

Hun kurganlarında nadir buluntu: Bütünlüğü korunmuş kadın iskeleti

Moğolistan'da yürütülen arkeolojik kazılarda anatomik bütünlüğünü koruyan bir kadın iskeleti gün yüzüne çıkarıldı. TİKA destekli projede mezar yapısı detaylıca inceleniyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Hun kurganlarında nadir buluntu: Bütünlüğü korunmuş kadın iskeleti
Temsili görsel · ChiemSeherin / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Moğolistan'da yürütülen arkeolojik kazılarda anatomik bütünlüğünü koruyan bir kadın iskeleti gün yüzüne çıkarıldı.
  • TİKA destekli projede mezar yapısı detaylıca inceleniyor.
  • Moğolistan'da gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında, Hun dönemine ait bir kurgan içerisinde anatomik bütünlüğünü tamamen korumuş bir kadın iskeleti bulundu.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Moğolistan'da yürütülen arkeolojik kazılarda anatomik bütünlüğünü koruyan bir kadın iskeleti gün yüzüne çıkarıldı. TİKA destekli projede mezar yapısı detaylıca inceleniyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 11.08.2026 14:47
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Moğolistan'da gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında, Hun dönemine ait bir kurgan içerisinde anatomik bütünlüğünü tamamen korumuş bir kadın iskeleti bulundu. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen proje, bölgedeki tarihi mezar geleneklerine ışık tutuyor.

Uzmanlar, iskeletin oldukça iyi korunmuş durumda olması sayesinde gömü pozisyonu ve mezar içerisindeki düzenlemeler üzerinde kapsamlı analizler yapabiliyor. Bu bulgular, Hunların defin ritüelleri ve sosyal yapıları hakkında önemli veriler sunmayı hedefliyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 3 olgu

1 kaynak ve 3 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Moğolistan'daki Hun kurganlarında anatomik bütünlüğü bozulmamış bir kadın iskeleti bulundu.Kaynak 1
  2. Kazı çalışmaları TİKA'nın sağladığı destekle yürütülen bir proje kapsamında gerçekleştirildi.Kaynak 1
  3. İskeletin korunma durumu, mezar düzeni ve gömü pozisyonu üzerinde detaylı incelemeler yapılmasına olanak tanıdı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Anadolu AjansıHaber ajansı · 11.08.2026 13:12

    Hun kazılarında anatomik bütünlüğünü koruyan kadın iskeleti bulundu

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.