\n\n

Motosiklet kazalarında artış: Eylem planı yolda

İçişleri Bakanlığı, motosiklet kazalarındaki ciddi artış üzerine yeni bir denetim planı hazırladı. Trafikteki motosiklet sayısının hızla yükselmesi, sigortasızlık sorununu da beraberinde getiriyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Motosiklet kazalarında artış: Eylem planı yolda
Temsili görsel · TheOtherKev / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • İçişleri Bakanlığı, motosiklet kazalarındaki ciddi artış üzerine yeni bir denetim planı hazırladı.
  • Trafikteki motosiklet sayısının hızla yükselmesi, sigortasızlık sorununu da beraberinde getiriyor.
  • İçişleri Bakanlığı, motosiklet kaynaklı trafik kazalarının önlenmesi amacıyla 2026-2027 yıllarını kapsayan kapsamlı bir eylem planı hazırladı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

İçişleri Bakanlığı, motosiklet kazalarındaki ciddi artış üzerine yeni bir denetim planı hazırladı. Trafikteki motosiklet sayısının hızla yükselmesi, sigortasızlık sorununu da beraberinde getiriyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 10.08.2026 08:04
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

İçişleri Bakanlığı, motosiklet kaynaklı trafik kazalarının önlenmesi amacıyla 2026-2027 yıllarını kapsayan kapsamlı bir eylem planı hazırladı. Son yıllarda trafikteki motosiklet ve motorlu bisiklet sayısında yaşanan hızlı artış, güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Verilere göre, 2020-2025 yılları arasında bu araçların sayısı yüzde 263 oranında artarak 7.1 milyonu geçti. Projeksiyonlar, 2030 yılına gelindiğinde trafikteki her üç araçtan birinin motosiklet olacağını ve risk seviyesinin iki katına çıkacağını işaret ediyor.

Kazalarda yüksek kusur oranı

Şehir içi trafik kazalarının yaklaşık yarısına motosikletlerin karıştığı görülüyor. 2025 yılı verileri, bir önceki yıla göre ölümlü ve yaralanmalı kazalarda yüzde 18.6 oranında artış yaşandığını ortaya koyuyor. Söz konusu yıl içerisinde 1.675 kişi hayatını kaybederken, 173 bin 992 kişi yaralandı. Kazaların analizinde, motosiklet sürücülerinin yüzde 69 gibi yüksek bir oranla kusurlu taraf olduğu dikkat çekiyor. Kazaların yarısından fazlası doğrudan sürücü hatalarından kaynaklanıyor.

Sigortasızlık büyük bir sorun

Trafik güvenliğini tehdit eden bir diğer önemli unsur ise sigortasızlık oranı. Zorunlu trafik sigortası yaptırması gereken motosikletlerin sadece yarısının sigortalı olduğu belirtiliyor. Bu durum, kaza anında taraflar arasında ciddi hukuki ve maddi sorunlara yol açıyor. Sigortası bulunmayan sürücülerin karıştığı kazalarda, Güvence Hesabı devreye girerek tazminat ödemesi yapıyor ve ardından bu tutarı sürücüden rücu yoluyla tahsil etmeye çalışıyor.

Bakanlığın hazırladığı yeni eylem planı; eğitim faaliyetleri, farkındalık kampanyaları ve denetimlerin sıkılaştırılması gibi başlıkları içeriyor. Uzmanlar, 2030 yılına kadar motosiklet sayısının 14.3 milyona ulaşacağı öngörüsüyle, sigortasız araç kullanımının tamamen önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Denetimlerin etkinliğinin artırılması ve yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi, can kayıplarının azaltılması için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. İçişleri Bakanlığı 2026-2027 Motosiklet Denetimleri Eylem Planı'nı yayımladı.Kaynak 1
  2. 2020-2025 döneminde motosiklet ve motorlu bisiklet sayısı yüzde 263 artarak 7.1 milyonu aştı.Kaynak 1
  3. 2030 yılında trafikteki her üç araçtan birinin motosiklet olması bekleniyor.Kaynak 1
  4. 2025 yılında motosiklet kazalarında 1.675 kişi hayatını kaybetti, 173.992 kişi yaralandı.Kaynak 1
  5. Motosiklet kazalarının yüzde 69'unda sürücüler kusurlu bulundu.Kaynak 1
  6. Trafikteki motosikletlerin yaklaşık yarısı zorunlu trafik sigortasına sahip değil.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HürriyetHaber kaynağı · 10.08.2026 06:31

    Trafik güvenliği için büyük tehditler hem de sigortasızlar

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.