# Çocukları korumak için ebeveynlere yönelik cezalar artırılıyor

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/32291/cocuklari-korumak-icin-ebeveynlere-yonelik-cezalar-artiriliyor
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-09T02:28:07+03:00
- Modified: 2026-08-09T07:12:59+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Çocukları korumak için ebeveynlere yönelik cezalar artırılıyor, https://habersitesi.org/haber/32291/cocuklari-korumak-icin-ebeveynlere-yonelik-cezalar-artiriliyor

## Summary

TBMM'de kabul edilen yeni yasal düzenleme ile aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerini ihmal eden ebeveynlere verilen hapis cezaları ağırlaştırılıyor. Çocukların güvenliğini tehlikeye atanlar için hapis süresi 3 yıla kadar çıkabilecek.

## Verified facts

- TBMM Genel Kurulu'nda Çocuk Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin 6 maddesi kabul edildi.
- Aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeyenler için hapis cezası 3 aydan 2 yıla çıkarılıyor.
- Hamile eşini veya birlikte yaşadığı kadını terk edenlere verilecek ceza 6 aydan 2 yıla yükseltiliyor.
- Çocuklarının sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan ebeveynlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

## Article

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, çocukların korunmasını merkeze alan önemli bir yasal düzenlemeye imza attı. Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin altı maddesi daha yasalaştı. Bu düzenlemelerle birlikte, aile hukukundan doğan bakım, eğitim ve destek olma sorumluluklarını ihmal eden kişilere yönelik yaptırımlar ciddi oranda artırıldı.Yeni düzenlemeye göre, aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeyenler için öngörülen hapis cezası üç aydan iki yıla kadar şeklinde yeniden belirlendi. Ayrıca, hamile eşini veya birlikte yaşadığı kadını çaresiz durumda terk eden kişilere verilecek cezanın alt sınırı altı aya, üst sınırı ise iki yıla çıkarıldı.Düzenlemenin en dikkat çeken kısımlarından biri ise çocukların ahlaki, fiziksel ve ruhsal gelişimini ağır şekilde tehlikeye atan ebeveynlere yönelik oldu. Bu kapsamda, ihmalkâr ebeveynler için daha önce bir yıla kadar olan hapis cezası, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası şeklinde güncellendi. Bu adımlarla aile kurumunun güçlendirilmesi ve çocukların daha güvenli bir ortamda yetişmesinin sağlanması hedefleniyor.

## Sources

- [Sabah Gündem — İhmalkâr ebeveynlere hapis cezası geliyor](https://www.sabah.com.tr/gundem/2026/08/09/ihmalkar-ebeveynlere-hapis-cezasi-geliyor)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
