E-ihracatçılara Avrupa vergisinden muafiyet müjdesi

Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne yapılan 150 Euro altı gönderilerde Türkiye'nin yeni vergiden muaf tutulduğunu açıkladı. Bu gelişmeyle e-ihracat hacminin 2 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: E-ihracatçılara Avrupa vergisinden muafiyet müjdesi
Temsili görsel · Sergio-sq / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne yapılan 150 Euro altı gönderilerde Türkiye'nin yeni vergiden muaf tutulduğunu açıkladı.
  • Bu gelişmeyle e-ihracat hacminin 2 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
  • Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik elektronik ticarette önemli bir kolaylık sağlayan yeni sistemi hayata geçirdi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne yapılan 150 Euro altı gönderilerde Türkiye'nin yeni vergiden muaf tutulduğunu açıkladı. Bu gelişmeyle e-ihracat hacminin 2 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 08.08.2026 12:31
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik elektronik ticarette önemli bir kolaylık sağlayan yeni sistemi hayata geçirdi. Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi kapsamında, 150 Euro altındaki ürünler için A.TR Dolaşım Belgesi artık beyan verilerinden otomatik olarak oluşturuluyor. Bu uygulama, Çin başta olmak üzere AB dışındaki ülkelerden gelen gönderilere yönelik yeni düzenlemelere karşı Türk ihracatçılara büyük bir rekabet avantajı sunuyor.

Bakan Ömer Bolat'ın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği prensipleri sınır ötesi ticarette de korunuyor. Yapılan diplomatik girişimler sonucunda, A.TR belgeli ürünler H1 gümrük beyannamesi kapsamında tercihli rejimden yararlanmaya devam edecek. Böylece Türkiye, AB'nin getirdiği yeni vergi uygulamasından muaf tutularak mevcut haklarını sürdürüyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, durumun sektör için büyük bir fırsat olduğunu belirtiyor. Ekmekçi, Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik e-ihracatının şu an yaklaşık 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu, bu avantajın iyi kullanılmasıyla rakamın 20 milyar dolara yükseltilebileceğini ifade ediyor. Avrupa'ya yılda 5 milyar adet gönderi yapıldığı ve sınır ötesi pazarın 100 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı biliniyor.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten de gelişmeyi olumlu buluyor. İçten, özellikle Doğu Avrupa pazarında yoğunlaşan ayakkabı sektöründe e-ihracatın geleneksel ihracatın yüzde 25'ine ulaştığını söylüyor. Yeni düzenlemenin, Avrupa'da depo kurarak yapılanmayı destekleyeceğini ve e-ihracatı 1-2 yıl içinde ikiye katlama potansiyeli taşıdığını vurguluyor.

Sektör temsilcileri, bu avantajın kalıcı hale gelmesi için e-ihracata özel kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor. Pazaryerlerinin Avrupa'daki altyapı yatırımlarını artırması ve KOBİler üzerindeki mali yüklerin hafifletilmesi, hedeflenen büyüme için kritik öneme sahip.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Ticaret Bakanlığı yeni elektronik sistemi devreye aldı.Kaynak 1
  2. Sistem A.TR belgesini beyan verilerinden otomatik oluşturuyor.Kaynak 1
  3. Uygulama 150 Euro altı AB gönderilerini kapsıyor.Kaynak 1
  4. Türkiye yeni vergi uygulamasından muaf tutuldu.Kaynak 1
  5. Gümrük Birliği avantajları e-ihracatta korundu.Kaynak 1
  6. Mevcut e-ihracat hacmi yaklaşık 2 milyar dolar.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    CNN TürkHaber kaynağı · 08.08.2026 12:31

    E-ihracatçılara Avrupa müjdesi: Türkiye yeni vergiden muaf

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler