# Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında savunma iş birliği anlaşması

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/31254/turkiye-suudi-arabistan-ve-pakistan-arasinda-savunma-is-birligi-anlasmasi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-07T17:06:23+03:00
- Modified: 2026-08-07T17:12:34+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında savunma iş birliği anlaşması, https://habersitesi.org/haber/31254/turkiye-suudi-arabistan-ve-pakistan-arasinda-savunma-is-birligi-anlasmasi

## Summary

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mekke ziyareti kapsamında Suudi Arabistan ve Pakistan ile ortak bir savunma anlaşması imzaladı. Anlaşmanın bölgesel istikrarı desteklemesi ve diğer ülkelere açık olması hedefleniyor.

## Verified facts

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile Mekke'de bir araya geldi.
- Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında Ortak Savunma Anlaşması imzalandı.
- Anlaşma, savunma sanayisi iş birliği, terörle mücadele ve kolektif caydırıcılık hedeflerini kapsıyor.
- İmzalanan savunma anlaşması, bölgedeki diğer kardeş ülkelerin katılımına açık tutuluyor.

## Article

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman'ın daveti üzerine Mekke'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile de bir araya gelen Erdoğan, üç ülke arasında kritik bir Ortak Savunma Anlaşması'na imza attıklarını duyurdu.Sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın kolektif caydırıcılık prensibine dayandığını belirtti. Bu iş birliği ile güvenlik ve savunma alanındaki ortak projelerin geliştirilmesi, savunma sanayisi kapasitesinin artırılması ve terörizmle mücadele süreçlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51'inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkını temel alan bu mutabakat, herhangi bir ülkeyi hedef almadan bölgesel huzur ve istikrarı önceliklendiriyor.Erdoğan, anlaşmanın kapsayıcı bir yapıda olduğunu vurgulayarak, bölgenin refahını amaçlayan tüm kardeş ülkelerin katılımına açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bölgesel sahiplenme vizyonu doğrultusunda krizlerin diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesine yönelik ilkeli duruşunu koruyacağını belirten Erdoğan, atılan bu adımın tüm bölge için hayırlı olmasını temenni etti. İmzalanan bu anlaşma, taraflar arasındaki stratejik ilişkilerin savunma alanında kurumsallaşması adına önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.

## Sources

- [Sabah Gündem — Son dakika | Başkan Erdoğan'dan 'Mekke Savunma Anlaşması' paylaşımı: Tüm kardeş ülkelerin katılımına açıktır](https://www.sabah.com.tr/gundem/2026/08/07/son-dakika-baskan-erdogandan-mekke-savunma-anlasmasi-paylasimi-tum-kardes-ulkelerin-katilimina-aciktir)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
