Hamas ve Gazze ekonomisi üzerine çalışmalarıyla tanınan İsrailli araştırmacı Eyal Ofer, bölgenin geleceğine dair dikkat çeken bir öneride bulundu. Katıldığı bir radyo programında Gazze Şeridi'nin geleceğini değerlendiren Ofer, mevcut politikaların İsrail'i uluslararası arenada giderek daha fazla yalnızlaştırdığını ifade etti.
Gazze'nin yönetimi Mısır'a mı devredilmeli?
Ofer, Gazze'deki sorunun sadece Hamas ile sınırlı olmadığını, bölgedeki ideolojik yapının da değişmesi gerektiğini savundu. Bu kapsamda en radikal önerisini sunan araştırmacı, Gazze'nin yönetiminin Mısır'a bırakılması gerektiğini dile getirdi. Ofer, İsrail'in Gazze'yi Batı Şeria ile bağlantılı hale getirmekten kaçınması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İsrailli araştırmacı, İsrail'in asıl mücadelesinin artık Gazze sahasında değil, Batılı ülkelerin kamuoyu nezdinde yaşandığına dikkat çekti. Ofer, İsrail yönetiminin Gazze'ye dair sunduğu vizyonların gerçekçi olmadığını savunarak, Netanyahu'nun Hamas'ı devirme ve bölgeyi silahsızlandırma hedeflerinin geçmişteki seçim kampanyalarında da kullanıldığını hatırlattı.
Programda ayrıca ABD ve İsrail'deki farklı aktörlerin Gazze için sunduğu vizyonlara da değinildi. Jared Kushner ve Steve Witkoff'un yüksek teknolojili bir Gazze hayali kurduğunu belirten Ofer, İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Orit Strook'un ise yerleşim yerlerini genişletme hedefinde olduğunu vurguladı. Ofer, tüm bu farklı yaklaşımların İsrail'in uluslararası alandaki dışlanmışlık konumunu değiştiremediğini savundu.