Avrupa'da Kuraklık Tarihi Kalıntıları Gün Yüzüne Çıkardı

Avrupa genelinde etkili olan aşırı sıcaklar ve kuraklık, nehir sularının çekilmesine yol açarak İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma batıkları ve antik dönem kalıntılarını ortaya çıkardı. Bilim insanları, kıtanın küresel ortalamanın iki katı hızla ısındığına dikkat çekiyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: Avrupa'da Kuraklık Tarihi Kalıntıları Gün Yüzüne Çıkardı
Temsili görsel · Tama66 / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Avrupa genelinde etkili olan aşırı sıcaklar ve kuraklık, nehir sularının çekilmesine yol açarak İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma batıkları ve antik dönem kalıntılarını ortaya çıkardı.
  • Bilim insanları, kıtanın küresel ortalamanın iki katı hızla ısındığına dikkat çekiyor.
  • Avrupa kıtası, son dönemde etkisini artıran aşırı sıcak hava dalgaları ve şiddetli kuraklık ile mücadele ediyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Avrupa genelinde etkili olan aşırı sıcaklar ve kuraklık, nehir sularının çekilmesine yol açarak İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma batıkları ve antik dönem kalıntılarını ortaya çıkardı. Bilim insanları, kıtanın küresel ortalamanın iki katı hızla ısındığına dikkat çekiyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 06.08.2026 14:10
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Avrupa kıtası, son dönemde etkisini artıran aşırı sıcak hava dalgaları ve şiddetli kuraklık ile mücadele ediyor. Copernicus iklim servisi verilerine göre, Avrupa dünyanın en hızlı ısınan kıtası konumunda bulunuyor ve küresel ısınma ortalamasının iki katı bir hızla ısınıyor. Bu çevresel değişimler, sadece orman yangınlarını tetiklemekle kalmıyor, aynı zamanda nehir yataklarındaki su seviyelerinin rekor düzeyde düşmesine neden oluyor.

Tarihi Kalıntılar ve Mühimmatlar Ortaya Çıktı

Tuna Nehri havzasındaki su seviyelerinin son 30 yılın en düşük seviyesine inmesi, nehir tabanında saklı kalan pek çok tarihi eserin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Özellikle İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma yirmiden fazla batık gemi, suyun çekilmesiyle görünür hale geldi. Bu durum, nehir üzerindeki gemi trafiği için ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor.

Sadece gemi batıkları değil, aynı zamanda Hırvatistan, Macaristan ve Slovakya gibi ülkelerde nehir yataklarında 20. yüzyıla ait patlamamış mühimmatlar da bulundu. Fransa'nın Bordeaux yakınlarında meydana gelen orman yangınları ise Le Porge köyünde 400 adet top mermisi ve tanksavar mühimmatının ortaya çıkmasına yol açtı. Bölgedeki bomba imha ekipleri, tehlike arz eden bu mühimmatları temizlemek için yoğun bir çalışma yürütüyor.

Arkeolojik Keşifler

Kuraklığın etkileri sadece savaş kalıntılarıyla sınırlı kalmadı. Bulgaristan'da Tuna Nehri'nin çamurlu kıyılarında, bilim insanlarının tarih öncesi bir mamuta ait olduğunu düşündüğü kemik kalıntıları bulundu. Birleşik Krallık'ta ise aşırı sıcaklar nedeniyle kuruyan çimler, yer altında gizli kalmış ortaçağ manastırı temellerini ve 17. yüzyıldan kalma bir bahçenin ana hatlarını gözler önüne serdi.

Almanya'nın Oberwesel kenti yakınlarında Ren Nehri üzerinde oluşan dev kum adacıkları, su seviyesindeki dramatik düşüşün bir diğer göstergesi oldu. Uzmanlar, iklim değişikliğinin Avrupa suları üzerindeki baskıyı artırdığını ve bu tür ekstrem hava olaylarının gelecekte daha sık yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Avrupa'da yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklık, nehir sularının çekilmesine neden oldu.Kaynak 1
  2. Tuna Nehri'ndeki su seviyesi son 30 yılın en düşük noktasına geriledi.Kaynak 1
  3. Copernicus iklim servisine göre Avrupa, küresel ortalamanın iki katı hızla ısınıyor.Kaynak 1
  4. Nehir sularının çekilmesiyle İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma yirmiyi aşkın batık gemi ortaya çıktı.Kaynak 1
  5. Hırvatistan, Macaristan ve Slovakya'da nehir tabanlarında patlamamış mühimmatlar bulundu.Kaynak 1
  6. Fransa'nın Le Porge köyünde orman yangınları sonrası 400 adet mühimmat gün yüzüne çıktı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    BBC TürkçeHaber kaynağı · 06.08.2026 13:40

    Avrupa'da kuraklık nedeniyle ortaya çıkan bombalar, gemiler ve mamut kalıntıları

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler