Dalış faciası sanığına belge iptaline rağmen faaliyet iddiası

Antalya'da bir kadının ölümüyle sonuçlanan dalış kazasının ardından, yetki belgeleri iptal edilen işletmeci Sunay Y.'nin faaliyetlerini sürdürdüğü öne sürüldü. Maktulün kızı, yasalara aykırı şekilde dalış organizasyonlarına katılan şahıs hakkında şikayette bulundu.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Dalış faciası sanığına belge iptaline rağmen faaliyet iddiası
Temsili görsel · Franziska_Stier / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Antalya'da bir kadının ölümüyle sonuçlanan dalış kazasının ardından, yetki belgeleri iptal edilen işletmeci Sunay Y.'nin faaliyetlerini sürdürdüğü öne sürüldü.
  • Maktulün kızı, yasalara aykırı şekilde dalış organizasyonlarına katılan şahıs hakkında şikayette bulundu.
  • Antalya'nın Konyaaltı ilçesi açıklarında, Sıçan Adası civarında gerçekleştirilen bir tüplü dalış etkinliği sırasında Fahriye Başlı isimli katılımcı yaşamını yitirdi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Antalya'da bir kadının ölümüyle sonuçlanan dalış kazasının ardından, yetki belgeleri iptal edilen işletmeci Sunay Y.'nin faaliyetlerini sürdürdüğü öne sürüldü. Maktulün kızı, yasalara aykırı şekilde dalış organizasyonlarına katılan şahıs hakkında şikayette bulundu.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 04.08.2026 10:55
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesi açıklarında, Sıçan Adası civarında gerçekleştirilen bir tüplü dalış etkinliği sırasında Fahriye Başlı isimli katılımcı yaşamını yitirdi. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, dalış eğitmeni Mehmet C. ve tekne işletmecisi Sunay Y. hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, yüzme bilmediğini belirten Başlı'nın gözetimsiz bırakıldığı ve arama çalışmalarında geç kalındığı vurgulandı.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Disiplin Kurulu, yaşanan ihmaller neticesinde 16 Şubat 2026 tarihinde Sunay Y. ve Mehmet C.'nin tüm yetki belgelerini iptal ederek kendilerine 720 bin TL tutarında idari para cezası uyguladı. Ancak, hayatını kaybeden Fahriye Başlı'nın kızı Elçin Pehlivan, Sunay Y.'nin belgeleri iptal edilmesine rağmen sosyal medya üzerinden reklam yaparak dalış organizasyonlarına katılmaya devam ettiğini iddia etti.

Pehlivan, CİMER'e sunduğu dilekçede, Sunay Y.'nin kendisini hala profesyonel eğitmen olarak tanıttığını ve dalış brifingleri verdiğini belirten görüntüleri delil olarak paylaştı. Söz konusu işletmenin, Sunay Y.'nin oğlu tarafından yönetildiğini belirten Pehlivan, bu durumun insan hayatını ticari kazanç uğruna hiçe sayan bir sorumsuzluk olduğunu ifade etti. Dilekçede, 23 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirilen faaliyetlerin incelenmesi ve sorumlular hakkında gerekli cezai işlemlerin ivedilikle başlatılması talep edildi.

Yargı süreci devam eden olayda, sanıkların basit bir dikkatsizliğin ötesinde, yönetmeliklere aykırı şekilde hareket ettikleri ve denetim mekanizmalarının yetersizliğinden faydalandıkları öne sürülüyor. Sunay Y.'nin, yetkisi bulunmamasına rağmen aktif bir şekilde dalış rehberliği yapması, mağdur yakınları tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Fahriye Başlı, 18 Ağustos 2024 tarihinde Antalya Sıçan Adası açıklarında katıldığı tüplü dalış etkinliğinde hayatını kaybetti.Kaynak 1
  2. Dalış eğitmeni Mehmet C. ve işletme sahibi Sunay Y. hakkında bilinçli taksirle ölüme neden olma suçundan dava açıldı.Kaynak 1
  3. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, Sunay Y. ve Mehmet C.'nin yetki belgelerini 16 Şubat 2026 tarihinde iptal etti.Kaynak 1
  4. Yetki belgesi iptal edilen Sunay Y.'nin, sosyal medya üzerinden reklam yaparak dalış faaliyetlerine devam ettiği iddia edildi.Kaynak 1
  5. Maktulün kızı Elçin Pehlivan, Sunay Y.'nin yasa dışı faaliyetleri hakkında CİMER'e şikayette bulundu.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HürriyetHaber kaynağı · 04.08.2026 10:05

    Belgesi iptal edilmişti! Ölümlü dalış davasının sanığı yine iş başında

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler