Antalya'nın Konyaaltı ilçesi açıklarında, Sıçan Adası civarında gerçekleştirilen bir tüplü dalış etkinliği sırasında Fahriye Başlı isimli katılımcı yaşamını yitirdi. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, dalış eğitmeni Mehmet C. ve tekne işletmecisi Sunay Y. hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, yüzme bilmediğini belirten Başlı'nın gözetimsiz bırakıldığı ve arama çalışmalarında geç kalındığı vurgulandı.
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Disiplin Kurulu, yaşanan ihmaller neticesinde 16 Şubat 2026 tarihinde Sunay Y. ve Mehmet C.'nin tüm yetki belgelerini iptal ederek kendilerine 720 bin TL tutarında idari para cezası uyguladı. Ancak, hayatını kaybeden Fahriye Başlı'nın kızı Elçin Pehlivan, Sunay Y.'nin belgeleri iptal edilmesine rağmen sosyal medya üzerinden reklam yaparak dalış organizasyonlarına katılmaya devam ettiğini iddia etti.
Pehlivan, CİMER'e sunduğu dilekçede, Sunay Y.'nin kendisini hala profesyonel eğitmen olarak tanıttığını ve dalış brifingleri verdiğini belirten görüntüleri delil olarak paylaştı. Söz konusu işletmenin, Sunay Y.'nin oğlu tarafından yönetildiğini belirten Pehlivan, bu durumun insan hayatını ticari kazanç uğruna hiçe sayan bir sorumsuzluk olduğunu ifade etti. Dilekçede, 23 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirilen faaliyetlerin incelenmesi ve sorumlular hakkında gerekli cezai işlemlerin ivedilikle başlatılması talep edildi.
Yargı süreci devam eden olayda, sanıkların basit bir dikkatsizliğin ötesinde, yönetmeliklere aykırı şekilde hareket ettikleri ve denetim mekanizmalarının yetersizliğinden faydalandıkları öne sürülüyor. Sunay Y.'nin, yetkisi bulunmamasına rağmen aktif bir şekilde dalış rehberliği yapması, mağdur yakınları tarafından büyük tepkiyle karşılandı.