# ABD ve Japonya'dan yenin değerini korumak için ortak müdahale

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/26966/abd-ve-japonya-dan-yenin-degerini-korumak-icin-ortak-mudahale
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-03T05:13:34+03:00
- Modified: 2026-08-03T10:07:27+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, ABD ve Japonya'dan yenin değerini korumak için ortak müdahale, https://habersitesi.org/haber/26966/abd-ve-japonya-dan-yenin-degerini-korumak-icin-ortak-mudahale

## Summary

ABD ve Japonya, Japon yenindeki aşırı oynaklığı durdurmak amacıyla koordineli bir döviz piyasası müdahalesi gerçekleştirdi. Yetkililer, piyasa istikrarı için gerekirse yeni adımlar atılabileceğini vurguladı.

## Verified facts

- ABD ve Japonya, 31 Temmuz'da Japon yenindeki düzensiz hareketleri engellemek amacıyla koordineli döviz piyasası müdahalesi gerçekleştirdi.
- ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, gerekmesi durumunda ilave ortak piyasa müdahalelerine katılmaktan çekinmeyeceklerini belirtti.
- Japonya Maliye Bakanı Satsuki Katayama, müdahalenin Eylül 2025 tarihli ABD-Japonya Maliye Bakanları Ortak Bildirisi uyarınca yapıldığını açıkladı.
- ABD Başkanı Donald Trump, Japonya'ya yönelik müdahaleyi bir dostluk göstergesi olarak nitelendirdi.
- Bu operasyon, 2011 yılındaki depremden bu yana iki ülke arasındaki ilk ortak döviz piyasası müdahalesi olma özelliğini taşıyor.

## Article

ABD ve Japonya, Japon yeninde gözlemlenen düzensiz hareketleri ve aşırı oynaklığı kontrol altına almak amacıyla 31 Temmuz tarihinde koordineli bir döviz piyasası müdahalesine imza attı. Söz konusu adım, iki ülke arasında 2011 yılındaki büyük deprem felaketinden bu yana gerçekleştirilen ilk ortak döviz müdahalesi olarak kayıtlara geçti.Ekonomik Güvenlik VurgusuABD Hazine Bakanı Scott Bessent, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ekonomik güvenliğin ulusal güvenlik ile eşdeğer olduğunu belirterek ABD-Japonya ittifakının bu temel üzerine kurulu olduğunu ifade etti. Bessent, Japonya'nın yenin değerini düzeltmeye yönelik attığı kararlı adımları desteklediklerini vurgulayarak, ihtiyaç duyulması halinde ilave ortak piyasa müdahalelerinde bulunmaktan çekinmeyeceklerini dile getirdi.ABD Başkanı Donald Trump ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, Japonya ile kurulan güçlü ilişkilere dikkat çekerek, yapılan müdahaleyi bir dostluk göstergesi olarak tanımladı. Trump, Japonya'nın zayıflayan para birimi konusunda yardım talebinde bulunduğunu ve ABD'nin her zaman müttefikinin yanında yer aldığını belirtti.Müdahalenin Arka PlanıJaponya Maliye Bakanı Satsuki Katayama, müdahalenin Eylül 2025 tarihli ABD-Japonya Maliye Bakanları Ortak Bildirisi çerçevesinde gerçekleştirildiğini açıkladı. Katayama, Japonya Maliye Bakanlığı'nın ABD Hazine Bakanlığı ile yakın iletişimini sürdürdüğünü ve piyasa koşullarını yakından takip ettiklerini ifade etti. Ayrıca Japonya'nın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Yabancı ve Uluslararası Para Otoriteleri (FIMA) Repo İmkanı'ndan yararlanmayı planladığı bilgisi paylaşıldı.Dolar/yen paritesi, müdahale öncesinde 163,92 seviyelerine kadar çıkarak son yılların en yüksek değerlerini test etmişti. Ortak müdahalenin gerçekleştiği gün ise parite, piyasalardaki dengelenme çabalarıyla birlikte düşüş eğilimi gösterdi. Uzmanlar, bu hamlenin Japon ekonomisindeki kalıcı temel dinamikleri korumayı hedeflediğini belirtiyor.

## Sources

- [Anadolu Ajansı — ABD ve Japonya koordineli yen müdahalesini doğruladı](https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/abd-ve-japonya-koordineli-yen-mudahalesini-dogruladi/4016579)
- [Habertürk Ekonomi — ABD ve Japonya koordineli yen müdahalesini doğruladı](https://www.haberturk.com/abd-ve-japonya-koordineli-yen-mudahalesini-dogruladi-3902880-ekonomi)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
