# Meclis Dilekçe Komisyonu'na Sıra Dışı Talepler Yağdı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/26731/meclis-dilekce-komisyonu-na-sira-disi-talepler-yagdi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-02T18:25:28+03:00
- Modified: 2026-08-02T18:44:50+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Meclis Dilekçe Komisyonu'na Sıra Dışı Talepler Yağdı, https://habersitesi.org/haber/26731/meclis-dilekce-komisyonu-na-sira-disi-talepler-yagdi

## Summary

TBMM Dilekçe Komisyonu'na Temmuz ayında gelen başvurular arasında başkent değişikliğinden oy sistemine kadar şaşırtıcı istekler yer aldı. En çok İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelen dilekçeler sosyal güvenlik ve adalet konularına odaklandı.

## Verified facts

- TBMM Dilekçe Komisyonu'na Temmuz ayında toplam 1610 başvuru yapıldı.
- Başvuruların 207 tanesi kadın vatandaşlar tarafından gerçekleştirildi.
- En fazla başvuru yapan şehirler İstanbul, Ankara ve İzmir olarak kaydedildi.
- Başvurularda en çok sosyal güvenlik, çalışma hayatı ve adalet konuları öne çıktı.
- Bazı vatandaşlar İstanbul'un kışlık, Ankara'nın ise yazlık başkent olmasını talep etti.
- Seçimlerde kişilere yaşadıkları ilin milletvekili sayısı kadar oy verilmesi istendi.
- Ege isminin yasaklanıp mevcut isimlerin Efe olarak değiştirilmesi yönünde talep geldi.
- Sivri uçlu bıçakların üretiminin yasaklanması ve AVM'lerin pazar günü kapatılması önerildi.
- Memurların çalışma süresinin haftada 4 güne indirilmesi talebi iletildi.
- Annelere asgari ücret verilmesi ve çocuk başına yardım yapılması istendi.
- Sunay Karamık, dilekçe hakkının toplumsal beklentileri Meclis'e taşıyan etkili bir yol olduğunu söyledi.

## Article

Temmuz Ayı Başvuru İstatistikleriTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde faaliyet gösteren Dilekçe Komisyonu, Temmuz ayına ilişkin faaliyet raporunu yayımladı. Verilere göre, söz konusu ay içerisinde komisyona toplam 1610 adet başvuru ulaştı. Bu başvuruların 207'sinin kadınlar tarafından yapıldığı belirtilirken, en yoğun katılımın İstanbul, Ankara ve İzmir illerinden geldiği tespit edildi. Vatandaşların öncelikli olarak adalet, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanlarındaki sorunlarını dile getirdiği görüldü.Dikkat Çeken ve Sıra Dışı İsteklerKomisyona iletilen talepler arasında bazıları oldukça şaşırtıcı bulundu. Bir grup vatandaş, mevsimsel bir düzenleme ile İstanbul'un kışlık, Ankara'nın ise yazlık başkent olarak belirlenmesini istedi. Siyasi sisteme yönelik olarak ise, seçmenlerin yaşadıkları şehrin milletvekili sayısı kadar oy kullanabilmesi yönünde öneriler sunuldu. Ayrıca, Ege isminin kullanımının yasaklanarak bu isimlerin Efe ile değiştirilmesi gibi sıra dışı talepler de kayıtlara geçti.Sosyal ve Hukuki Düzenleme ÖnerileriToplumsal yaşamı etkileyen pek çok farklı konuda da başvurular yapıldı. Öne çıkan bazı talepler şunlardır:Sivri uçlu bıçakların üretiminin güvenlik gerekçesiyle yasaklanması,Alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapalı tutulması,Kamu çalışanlarının haftalık mesai süresinin 4 güne düşürülmesi,Annelerin asgari ücret düzeyinde desteklenmesi ve çocuk başına yardım yapılması,Doğal afet dönemlerinde kira bedellerinin iki yıl boyunca sabitlenmesi.Bunların yanı sıra, resmi nikahlardaki evlilik yeminlerinin kaldırılması ve kamu kurumlarının sosyal medya yerine yerli platformları kullanması gibi istekler de komisyona iletildi.Toplumsal Beklentilerin Meclis'e TaşınmasıKonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Komisyon Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, dilekçe hakkının önemine değindi. Karamık, bu mekanizmanın halkın beklentilerini ve sorunlarını doğrudan Meclis gündemine taşıyan en etkili araçlardan biri olduğunu vurguladı.

## Sources

- [NTV — TBMM Dilekçe Komisyonu'na ilginç talepler. "İstanbul kışlık, Ankara yazlık başkent olsun"](https://www.ntv.com.tr/turkiye/tbmm-dilekce-komisyonuna-ilginc-talepler-istanbul-kislik-ankara-yazlik-baskent-olsun-1735676)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
