# Küresel ölçekte kıdem tazminatı ve işten çıkarma maliyetleri

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/24764/kuresel-olcekte-kidem-tazminati-ve-isten-cikarma-maliyetleri
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-31T07:11:37+03:00
- Modified: 2026-07-31T08:06:55+03:00
- Category: Ekonomi
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Küresel ölçekte kıdem tazminatı ve işten çıkarma maliyetleri, https://habersitesi.org/haber/24764/kuresel-olcekte-kidem-tazminati-ve-isten-cikarma-maliyetleri

## Summary

OECD verileri, Türkiye'nin işten çıkarma maliyetleri açısından dünyada üst sıralarda yer aldığını gösteriyor. Ancak uzmanlar, kıdem tazminatı tavanı uygulaması nedeniyle bu verilerin yüksek maaşlı çalışanlar için yanıltıcı olabileceğine dikkat çekiyor.

## Verified facts

- OECD verilerine göre Türkiye'nin İstihdam Koruma Mevzuatı Endeksi 2025 yılında 2,9 seviyesine yükselmiştir.
- Fransa, Portekiz ve İspanya 3,0 endeks puanı ile işten çıkarma maliyeti sıralamasında ilk sırada yer almaktadır.
- Türkiye'de 20 yıl çalışan bir işçiye işten çıkarılması durumunda 20 aylık ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
- Türkiye, Güney Kore ve İsrail ile birlikte en yüksek kıdem tazminatı ödenen ülkeler arasında yer almaktadır.
- Kanada, İngiltere, Danimarka, Japonya ve İzlanda gibi ülkelerde kıdem tazminatı uygulaması bulunmamaktadır.
- Türkiye'de kıdem tazminatı ödemeleri, en yüksek devlet memuru emekli ikramiyesi tavanı ile sınırlandırılmıştır.

## Article

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan İstihdam Koruma Mevzuatı Endeksi, ülkelerin işten çıkarma maliyetlerini karşılaştırmalı olarak ortaya koyuyor. 2025 verilerine göre Türkiye, 2,9 puanlık endeks değeriyle İtalya ile birlikte ikinci sırada yer alıyor. Listenin zirvesinde ise 3,0 puan ile Fransa, Portekiz ve İspanya bulunuyor.Kıdem tazminatında Türkiye'nin konumuTürkiye, 20 yıl çalışan bir işçiye ödenen 20 aylık ücret tutarındaki kıdem tazminatı ile Güney Kore ve İsrail ile birlikte dünyada en yüksek tazminat ödeyen ülkeler arasında yer alıyor. Buna karşılık Kanada, İngiltere, Danimarka ve Japonya gibi gelişmiş ekonomilerde kıdem tazminatı uygulaması bulunmuyor. Bazı ülkelerde ise mavi ve beyaz yakalı çalışanlar arasında farklı tazminat politikaları uygulanıyor.İhbar tazminatı ve tavan uygulamasıTürkiye'de ihbar tazminatı, çalışma süresine bağlı olarak belirleniyor ve 20 yıllık bir çalışan için 8 haftalık ücret tutarına tekabül ediyor. Ancak uzmanlar, OECD'nin kıdem tazminatı hesaplamalarında Türkiye'deki tavan uygulamasını göz ardı ettiğini belirtiyor. Dr. Öğret. Dr. Nurgün Kul Parlak'ın analizlerine göre, kıdem tazminatı tutarı en yüksek devlet memuru emekli ikramiyesini geçemiyor. Bu durum, brüt maaşı tavan tutarın üzerinde olan çalışanların, gerçek çalışma sürelerine oranla daha düşük tazminat almasına neden oluyor.Özellikle sendikalı işçiler ve yüksek maaşlı beyaz yakalı çalışanlar, yasal tavan sınırı nedeniyle hak ettikleri kıdem tazminatının nı alamıyor. Bu durum, uluslararası kuruluşların yaptığı karşılaştırmaların Türkiye özelinde hatalı sonuçlar doğurabileceği eleştirilerini beraberinde getiriyor.

## Sources

- [Habertürk Ekonomi — Dünyada kıdem tazminatı ne kadar?](https://www.haberturk.com/dunyada-kidem-tazminati-ne-kadar-3902232-ekonomi)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
