Trafik güvenliğini tehdit eden saldırgan tutumlara karşı hayata geçirilen yasal düzenlemeler, sahadaki verilerle olumlu sonuçlarını göstermeye başladı. 27 Şubat 2026 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7574 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, sürücüler üzerindeki caydırıcılığı önemli ölçüde artırdı.
Yeni düzenleme kapsamında, trafikte başka bir aracı ısrarla takip eden veya araçtan inerek saldırgan tavırlar sergileyen sürücülere 180 bin lira idari para cezası kesiliyor. Ayrıca bu kişilerin araçları 30 gün süreyle trafikten men edilirken, sürücü belgeleri de 60 gün boyunca geri alınıyor. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'nin talimatıyla denetimlerin ülke genelinde yoğunlaştırılması, bu caydırıcı yaptırımların etkisini güçlendirdi.
Elde edilen istatistiklere göre, polis sorumluluk bölgesinde geçen yılın aynı döneminde 4 bin 806 asayiş olayı yaşanmıştı. Bu yılın 27 Şubat ile 28 Temmuz tarihleri arasındaki döneminde ise olay sayısı 2 bin 328'e düştü. Böylece trafikteki şiddet olaylarında yüzde 51,6 oranında bir azalma sağlandı. Yetkililer, sürücü ve yolcu güvenliğini korumak adına 81 ilde denetimlerin kararlılıkla devam edeceğini vurguluyor.