Formula 1 dünyası, 2026 sezonunun final aşaması için Orta Doğu'da yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Organizasyonun tepe ismi Stefano Domenicali, Katar ve Abu Dabi'de yapılması planlanan yarışların mevcut takvimde yerini koruduğunu ancak bölgedeki güvenlik durumunun süreci etkileyebileceğini ifade etti.
Macaristan Grand Prix'sinin ardından basına konuşan Domenicali, organizatörlere durumu analiz etmeleri için zaman tanımak istediklerini belirtti. Eylül ayı ortasına kadar herhangi bir değişiklik yapılmayacağını vurgulayan yönetici, bölgedeki şartların iyileşmemesi durumunda sezonun Avrupa'da tamamlanacağını açıkladı. F1 yönetimi, 24 yarışlık tam bir sezon takvimini uygulama konusundaki kararlılığını sürdürüyor.
Mevcut planlamaya göre Katar Grand Prix'si 29 Kasım'da, Abu Dabi Grand Prix'si ise 6 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Ancak bölgedeki gerilim nedeniyle daha önce Bahreyn yarışı Malezya'ya kaydırılmış, Suudi Arabistan ayağı ise iptal edilmişti. Bu durum, takvim üzerindeki baskının devam ettiğini gösteriyor.
Diğer taraftan, FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) cephesinde de benzer bir hareketlilik yaşandı. WEC yönetimi, Katar'da düzenlenmesi planlanan 1812 KM yarışını 2026 takviminden çıkardığını duyurdu. Bu yarışın yerine İspanya ve İtalya'daki pistlerin dahil edildiği açıklandı. WEC organizatörleri, Katar'a olan uzun vadeli bağlılıklarını koruduklarını ve yarışın gelecekte takvime geri dönebileceğini belirtti.
Formula 1 yönetimi, acil durum planı olarak adlandırdığı B planını hazır tutarak, sezonun aksamadan tamamlanması için tüm seçenekleri değerlendirmeye devam ediyor. Eylül ortasında verilecek nihai kararın, motor sporları dünyasının geri kalan takvimi üzerinde de belirleyici olması bekleniyor.