Guterres, Kıbrıs’ta Bölgeyi Savaş Çemberine Düşürmeden Anlaşma Çağrısı Yaptı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderlere bölgeyi bir ateş çemberine sokmadan önce anlaşma yapmalarını önerdi. New York’taki konuşmasında da İsrail‑ABD politikalarını eleştirdi.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: Guterres, Kıbrıs’ta Bölgeyi Savaş Çemberine Düşürmeden Anlaşma Çağrısı Yaptı
Temsili görsel · Felix-Mittermeier / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderlere bölgeyi bir ateş çemberine sokmadan önce anlaşma yapmalarını önerdi.
  • New York’taki konuşmasında da İsrail‑ABD politikalarını eleştirdi.
  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu turu kapsamında Suriye ziyaretinin ardından Kıbrıs’a geldi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderlere bölgeyi bir ateş çemberine sokmadan önce anlaşma yapmalarını önerdi. New York’taki konuşmasında da İsrail‑ABD politikalarını eleştirdi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 29.07.2026 08:22
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu turu kapsamında Suriye ziyaretinin ardından Kıbrıs’a geldi. Kıbrıs’ın kuzeyinde, Türk lider Tufan Erhürman ve güneydeki Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelerek, bölgenin mevcut gerginliğini bir ateş çemberine dönüştürmeden önce bir anlaşma yapılması gerektiğini vurguladı.

Guterres, bu görüşmenin ardından Kıbrıs’ın iki tarafını da kapsayan bir barış çabası olarak değerlendirdi ve tarafların ortak bir çözüm bulma sorumluluğunu hatırlattı. Konuşmasında, “Bölge ateş çemberi, anlaşın” ifadesiyle, mevcut gerilimin daha da derinleşmemesi gerektiğini belirtti.

New York’taki Uyarı

Aynı gün, New York’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada Guterres, İsrail ve ABD’nin İran’a karşı yürüttükleri savaşı ve İsrail’in bölge ülkelerine yönelik saldırılarını eleştirdi. Bu eylemların bölgedeki istikrarı tehdit ettiğini ve durumun “kontrolden çıktığını” sözleriyle dile getirdi.

Genel Sekreter, bölgedeki krizlerin birbirini beslediğini, bir çatışmanın diğerini tetiklediğini ve bu sürecin bir uçuruma doğru ilerlediğini ifade etti. Bu bağlamda, tarafların barışçıl bir çözüm arayışına yönelmeleri gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Görüşmelerin Sonrası

Guterres, Kıbrıs’ta yaptığı görüşmelerin ardından sivil toplum örgütleriyle de bir araya gelerek bölgeye dair görüşlerini dinledi. Toplantıların ardından, Türk ve Rum liderlerle bir akşam yemeği düzenleyerek, barış sürecine dair ortak bir zemin oluşturma çabalarını sürdürdüklerini belirtti.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 2 olgu

1 kaynak ve 2 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta Türk lider Tufan Erhürman ve Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelerek bölgeyi bir ateş çemberi içine sokmadan önce anlaşma çağrısında bulunduKaynak 1
  2. Guterres, New York’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada İsrail ve ABD’nin İran’a karşı yürüttükleri savaşı ve İsrail’in bölge ülkelerine yönelik saldırılarını eleştirerek durumun kontrolden çıktığını belirttiKaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Hürriyet DünyaHaber kaynağı · 29.07.2026 07:00

    Bölge ateş çemberi... Guterres Kıbrıs’ta üstü kapalı İsrail uyarısı yaptı: Anlaşın

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler