# E-ticaret sektöründe 1 Ağustos itibarıyla yeni dönem başlıyor

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/21763/e-ticaret-sektorunde-1-agustos-itibariyla-yeni-donem-basliyor
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-27T16:39:37+03:00
- Modified: 2026-07-27T19:56:50+03:00
- Category: Ekonomi
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, E-ticaret sektöründe 1 Ağustos itibarıyla yeni dönem başlıyor, https://habersitesi.org/haber/21763/e-ticaret-sektorunde-1-agustos-itibariyla-yeni-donem-basliyor

## Summary

E-ticaret sektöründe tüketicileri korumayı ve şeffaflığı artırmayı hedefleyen yeni düzenlemeler 1 Ağustos'ta yürürlüğe giriyor. ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, sektörün rekabet gücünü korumak için yasal güncellemelerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

## Verified facts

- Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu, 1 Ağustos itibarıyla e-ticaret sektöründe yeni düzenlemelerin yürürlüğe gireceğini açıkladı.
- Hakan Çevikoğlu, Türkiye'nin rekabet gücünü korumak adına Elektronik Ticaret Kanunu'nun güncellenmesi gerektiğini belirtti.
- Yeni düzenlemelerle indirimli satışlarda baz fiyat, son 10 gün içindeki en düşük fiyat olarak belirlendi.
- Sosyal medya içerik üreticilerinin menfaat sağladığı paylaşımlarda reklam ibaresi kullanması zorunlu hale getirildi.
- Yapay zeka ile oluşturulan dijital karakterlerin reklamlarda kullanılması durumunda bu durumun açıkça belirtilmesi zorunlu kılındı.
- Tüketici şikayetlerine satıcıların cevap verme süresi 72 saatten 48 saate düşürüldü.

## Article

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, 1 Ağustos itibarıyla e-ticaret sektöründe uygulanmaya başlanacak yeni düzenlemelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çevikoğlu, küresel rekabet şartlarının hızla değiştiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin bu alandaki gücünü koruyabilmesi için mevcut yönetmeliklerin ötesinde Elektronik Ticaret Kanunu'nun da güncellenmesi gerektiğini ifade etti.Tüketiciyi korumaya yönelik yeni kurallarYeni düzenlemeler, dijitalleşen dünyada tüketicilerin aldatıcı reklamlara karşı daha etkin korunmasını amaçlıyor. Bu kapsamda hedefli reklamcılık, yapay zeka destekli içerikler ve sosyal medya tanıtımları için yeni standartlar getirildi. Özellikle indirimli satışlarda şeffaflığı artırmak amacıyla, indirime esas alınacak fiyatın, kampanyadan önceki son 10 gün içinde uygulanan en düşük fiyat olması zorunluluğu getirildi.Sosyal medya içerik üreticileri için de yeni bir dönem başlıyor. Bir ürün veya hizmet karşılığında menfaat elde eden içerik üreticileri, paylaşımlarında reklam veya tanıtım ibarelerini açıkça kullanmak zorunda olacak. Ayrıca, yapay zeka teknolojisiyle oluşturulan ve insandan ayırt edilemeyen dijital karakterlerin reklamlarda kullanılması durumunda, bu durumun izleyici tarafından kolayca anlaşılabilir şekilde belirtilmesi gerekecek.Denetimler sıkılaşıyorYasa dışı bahis, kumar ve falcılık gibi hizmetlerin reklamlarına yönelik yasaklar genişletilirken, tüketici şikayetleri sürecinde de değişikliğe gidildi. Satıcıların tüketici şikayetlerine cevap vermesi için tanınan 72 saatlik süre 48 saate indirildi. Belirlenen süre içerisinde yanıt verilmemesi durumunda, şikayetler doğrudan yayımlanacak.Çevikoğlu, bu düzenlemelerin dijital reklamcılıkta şeffaflığı artıracağını ve sektördeki adil rekabet ortamını güçlendireceğini belirtti. Tüketicilerin bilgi eksikliklerini istismar eden uygulamalara karşı denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayan Çevikoğlu, 1 Ağustos tarihinin sektör için bir dönüşüm süreci olmasını beklediklerini ifade etti.

## Sources

- [Habertürk Ekonomi — "E-ticaret Kanunu güncellenmeli"](https://www.haberturk.com/e-ticaret-kanunu-guncellenmeli-3901410-ekonomi)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
