Küresel iklim değişikliği ve yükselen deniz suyu sıcaklıkları, Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz'e gelen istilacı türlerin sayısını artırarak denizel yaşamı tehdit etmeye devam ediyor. Bu tehditlerin başında gelen balon balıklarıyla mücadele etmek amacıyla Türkiye, 2020 yılında kapsamlı bir destekleme programını hayata geçirdi. Bakanlık yetkilileri, bu girişimin bölgedeki diğer ülkeler tarafından da örnek alındığını belirtiyor.
Yürütülen çalışmalar kapsamında, ülke kara sularında tespit edilen sekiz farklı balon balığı türünden en tehlikeli olan benekli tür için adet başına 35 lira, diğer türler için ise 10 lira ödeme yapılıyor. Balıkçıların yoğun ilgisiyle karşılaşan programda, diğer türler için belirlenen 200 bin adetlik alım limiti kısa sürede doldu. Bu gelişme üzerine Cumhurbaşkanı Kararı ile limitler güncellenerek 1 milyona çıkarıldı.
Altı yıllık süreçte toplam 665 bin balon balığı denizlerden uzaklaştırıldı. Bu balıkların 276 binini en zararlı tür olan benekli balon balıkları oluşturuyor. Bakanlık, bu operasyonlar için balıkçılara güncel değerlerle yaklaşık 13 milyon lira tutarında destek ödemesi gerçekleştirdi. Bilimsel hesaplamalar, bu avcılık faaliyetlerinin yaklaşık 50 milyon yeni balon balığının ekosisteme dahil olmasını engellediğini ortaya koyuyor.
Yetkililer, sahadan toplanan veriler ışığında bilimsel çalışmaların sürdüğünü ve 2026 yılı itibarıyla mücadelenin çok daha etkin bir şekilde devam edeceğini öngörüyor. Bölgesel ihtiyaçlara göre güncellenen stratejilerle, denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve balıkçılık faaliyetlerinin olumsuz etkilerden arındırılması hedefleniyor.