İngiltere'de yaşayan 42 yaşındaki Lowri Denman, üç ay süren Hindistan seyahatinin ardından yaşadığı sağlık sorunlarıyla tıp dünyasının dikkatini çekti. Uzmanlar, Denman'ın beyninde tespit edilen 38 parazitin, seyahat sırasında farkında olmadan tüketilen mikroskobik tenya yumurtaları içeren domuz etinden kaynaklandığını belirtti.
Rahatsızlığın ilk somut belirtisi, seyahatten üç yıl sonra 2010 yılında dışkıda görülen bir metre uzunluğundaki tenya ile ortaya çıktı. Başlangıçta yapılan testlerde bir bulguya rastlanmasa da, bir yıl sonra şiddetli baş ağrıları ve ardından gelen ilk epilepsi nöbeti durumu ciddileştirdi. Yapılan detaylı beyin taramaları sonucunda Denman'ın beyninde 38 adet parazit olduğu anlaşıldı.
Tedavi sürecinde parazit önleyici ilaçlar ve steroidler kullanan Denman, bu dönemde nöropsikiyatri hastanesinde altı hafta kalarak şiddetli kaygı, panik atak ve psikoz gibi ağır belirtilerle mücadele etti. Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Brendan Healy, bu vakanın oldukça nadir olduğunu ve birçok uzmanın kariyeri boyunca karşılaşmayacağı bir durum teşkil ettiğini ifade etti.
2017 yılından bu yana nöbet geçirmeyen ve 2022 yılında çalışma hayatına geri dönen Denman'ın, yaşadığı bu ağır enfeksiyonun kalıcı etkileri nedeniyle ömür boyu epilepsi ilacı kullanması gerektiği açıklandı. Uzmanlar, benzer risklerden korunmak için seyahatlerde gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.