Trabzon ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa şehri arasında resmi bir kardeşlik bağı kuruldu. İki kent arasındaki ilişkileri daha da ileriye taşımayı amaçlayan 'Kardeş Şehir' protokolü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen bir törenle imzaya açıldı.
Belgeyi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay birlikte imzaladı. Karadeniz ile Doğu Akdeniz'in önemli liman kentlerini birbirine bağlayan bu anlaşma, tarihi ve kültürel yakınlığın resmiyet kazanmasını sağladı.
Törene, KKTC Trabzon Başkonsolosu Fatma Demirel de eşlik etti. Gazimağusa Belediyesi'nden Meclis Üyesi ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Erhun Şahali, Meclis Üyesi Mine Karaca ve Turgut Yenağralı da imza töreninde hazır bulundu.
Genç: Birlik ve Beraberliğimizi Güçlendiriyoruz
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, imza töreninde yaptığı konuşmada anlamlı bir güne şahitlik ettiklerini dile getirdi. Kardeşlik hukukunun zaten var olduğunu, ancak protokollerle bunun pekiştirildiğini belirtti. Genç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en güneydeki Türk devleti olarak varlığını sürdüreceğini vurguladı.
Geçmişte Ortahisar Belediye Başkanlığı görevi sırasında İskele Belediyesi ile benzer bir iş birliği yaptıklarını anımsatan Genç, yeni protokolün gelecekteki projelere vesile olmasını temenni etti. İlişkilerin daha verimli ve kalıcı hale gelmesini diledi.
Uluçay: Kardeşliğimizi Resmileştiriyoruz
Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ise Trabzon ile kardeş şehir olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. İki şehrin zaten kardeş olduğunu, bu protokolle mevcut durumu resmiyete döktüklerini söyledi.
Uluçay, Karadeniz Kültür Derneği ile düzenlenen etkinliklerde Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin her zaman yanlarında olduğunu aktardı. Sadece Trabzon'dan değil, adadaki diğer Karadenizli hemşehrilerinin de yalnız bırakılmadığını sözlerine ekledi.