Dünya Bankası'ndan Venezuela deprem hasarına ilişkin 20 milyar dolarlık tahmin

Dünya Bankası Grubu, Venezuela'da meydana gelen depremlerin yol açtığı fiziksel hasarın 19,6 milyar doları bulabileceğini açıkladı. Rapor, ülkenin dayanıklı altyapıya yatırım yapması gerektiğini vurguluyor.

Temsili görsel: Dünya Bankası'ndan Venezuela deprem hasarına ilişkin 20 milyar dolarlık tahmin
Temsili görsel · iniesta44 / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Dünya Bankası Grubu, Venezuela'da meydana gelen depremlerin yol açtığı fiziksel hasarın 19,6 milyar doları bulabileceğini açıkladı.
  • Rapor, ülkenin dayanıklı altyapıya yatırım yapması gerektiğini vurguluyor.
  • Dünya Bankası Grubu, Venezuela'da 24 Haziran'da meydana gelen sarsıntıların neden olduğu doğrudan fiziksel hasarın maliyetine dair kapsamlı bir değerlendirme yayımladı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Dünya Bankası Grubu, Venezuela'da meydana gelen depremlerin yol açtığı fiziksel hasarın 19,6 milyar doları bulabileceğini açıkladı. Rapor, ülkenin dayanıklı altyapıya yatırım yapması gerektiğini vurguluyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 23.07.2026 17:09
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Dünya Bankası Grubu, Venezuela'da 24 Haziran'da meydana gelen sarsıntıların neden olduğu doğrudan fiziksel hasarın maliyetine dair kapsamlı bir değerlendirme yayımladı. Küresel Hızlı Hasar Tahmini (GRADE) çalışması, söz konusu yıkımın toplam bedelinin yaklaşık 19,6 milyar dolar (17,2 milyar avro) seviyesinde olabileceğini öngörüyor. Bu çarpıcı rakam, ekonominin yeniden ayağa kalkabilmesi adına zamanında ve dirençli bir inşa sürecinin ne kadar kritik olduğunu gözler önüne seriyor.

Değerlendirmeye göre hasarın büyük bölümü konut sektöründe yoğunlaştı. Toplam zararın neredeyse yarısı konutlardan, yüzde 27'si altyapıdan ve geri kalan kısmı ise konut dışı binalardan kaynaklandı. La Guaira eyaleti ile Başkent Bölgesi, depremin şiddetinden en çok etkilenen bölgeler olarak öne çıkıyor; toplam etkinin yaklaşık yarısı bu iki coğrafi alanda hissedildi. Dünya Bankası Latin Amerika ve Karayipler Başkan Yardımcısı Susana Cordeiro Guerra, felaketin insanların hayatını altüst ettiğini ve kritik altyapıya ciddi zarar verdiğini belirtti.

Rapor, yeniden inşa sürecinin hızının ülkenin sosyoekonomik toparlanmasını belirleyici faktör olacağını vurguluyor. Mevcut yatırım seviyeleri göz önüne alındığında, gerekli kaynakların başka projelerden yönlendirilmesi gerekebilir. Uzmanlar, bu şartlar altında iyileşmenin 10 yılı aşkın bir sürebileceği ve ekonomik faaliyetlere olumsuz yansıyabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Buna karşılık, kamu ve özel sektör yatırımlarının artırılması ve hızlı aksiyon alınması halinde etkilerin hafifletilebileceği ifade ediliyor.

Çalışma, hanehalkı kırılganlığının da gözetilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Miranda, La Guaira, Distrito Capital, Carabobo, Yaracuy, Aragua ve Falcón eyaletlerinde yaşayan yaklaşık 11,5 milyon kişi, yani ülke nüfusunun yüzde 40'ı risk altında. Bu bölgelerdeki kadın başı haneler, tek ebeveynli aileler ve yaşlıların bulunduğu gruplar için su ve elektrik gibi temel hizmetlerin kesintisiz sağlanması hayati önem taşıyor. Hizmet yoksunluğu, mevcut eşitsizlikleri derinleştirebileceğinden, hükümetin öncelikli alanlara odaklanması gerekiyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Dünya Bankası deprem hasarını 19,6 milyar dolar olarak tahmin etti.Kaynak 1
  2. Hasarın yarısı La Guaira ve Başkent Bölgesi'nde görüldü.Kaynak 1
  3. Toplam hasarın yüzde 47'si konutlara aittir.Kaynak 1
  4. Yeniden inşa süreci 10 yılı aşabilir.Kaynak 1
  5. Etkilenen yedi eyalette yaklaşık 11,5 milyon kişi yaşıyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Euronews TRHaber ajansı · 23.07.2026 17:08

    Dünya Bankası: Venezuela'daki depremlerin zararı 20 milyar dolara yaklaştı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler