# Hindistan'da son yüzyılın en kurak haziran ayı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/1605/hindistan-da-son-yuzyilin-en-kurak-haziran-ayi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-01T12:56:04+03:00
- Modified: 2026-07-06T01:54:40+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Hindistan'da son yüzyılın en kurak haziran ayı, https://habersitesi.org/haber/1605/hindistan-da-son-yuzyilin-en-kurak-haziran-ayi

## Summary

Hindistan, muson yağışlarının yetersiz kalması nedeniyle son yüz yılın en kurak üçüncü haziran ayını yaşadı. Meteoroloji yetkilileri, El Nino etkisiyle yağışların mevsim normallerinin altında kalabileceği konusunda uyardı.

## Verified facts

- Hindistan, son 100 yılın en kurak üçüncü haziran ayını geçirdi.
- Haziran ayında ülke genelinde toplam 99,5 milimetre yağış kaydedildi.
- Hindistan Meteoroloji Departmanı verilerine göre 2009 ve 2014 yılları daha kurak geçti.
- Muson yağışlarının düzensiz seyretmesi kuraklığın artmasına neden oldu.
- Meteoroloji uzmanları El Nino etkisiyle yağışların ortalamanın altında kalabileceği uyarısında bulundu.

## Article

Hindistan, bu yıl haziran ayında son yüzyılın en kurak dönemlerinden birini geride bıraktı. Hindistan Meteoroloji Departmanı tarafından paylaşılan verilere göre, ülke genelinde metrekareye düşen yağış miktarı 99,5 milimetre seviyesinde kaldı. Bu ölçüm, 1927 yılından günümüze kadar tutulan kayıtlar içerisinde 2009 ve 2014 yıllarından sonra en düşük üçüncü seviye olarak belirlendi.Kuraklığın temel nedeni olarak muson yağışlarının düzensiz seyretmesi gösteriliyor. Haziran ayı sonu itibarıyla ülkenin pek çok bölgesinde muson etkisini yeterince hissettiremedi. Uzmanlar, El Nino hava olayının yağış miktarı üzerindeki baskısının devam edebileceğini ve sezon genelinde yağışların ortalamanın altında kalabileceğini öngörüyor. Geçtiğimiz yıl daha dengeli bir yağış rejimi gözlemlenirken, bu yılki veriler tarımsal faaliyetler ve su kaynakları açısından endişe yaratıyor.

## Sources

- [Anadolu Ajansı — Hindistan, son 100 yılın en kurak haziran aylarından birini yaşadı](https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hindistan-son-100-yilin-en-kurak-haziran-aylarindan-birini-yasadi/3983121)
- [TRT Haber — Hindistan, son 100 yılın en kurak haziran aylarından birini yaşadı](https://www.trthaber.com/haber/dunya/hindistan-son-100-yilin-en-kurak-haziran-aylarindan-birini-yasadi-949905.html)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
