# Güvenlik sertifikası vaadiyle dolandırıcılık iddiası

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/1534/guvenlik-sertifikasi-vaadiyle-dolandiricilik-iddiasi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-01T10:03:00+03:00
- Modified: 2026-07-06T01:54:40+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Güvenlik sertifikası vaadiyle dolandırıcılık iddiası, https://habersitesi.org/haber/1534/guvenlik-sertifikasi-vaadiyle-dolandiricilik-iddiasi

## Summary

İstanbul'da bir danışmanlık firmasının iş garantili güvenlik sertifikası vaadiyle vatandaşlara senet imzalatarak icra takibi başlattığı öne sürüldü. Mağdurlar ve hukukçular, firmanın yasal yetkisi olmadığını belirterek yasal süreç başlattı.

## Verified facts

- Kadıköy'deki bir danışmanlık firması, iş garantili güvenlik sertifikası vaadiyle vatandaşlara senet imzalatıyor.
- Firma, sözleşmelerin alt kısmını keserek bunları icra takibine konu edilebilecek senetlere dönüştürüyor.
- Söz konusu firmanın güvenlik sertifikası verme veya eğitim düzenleme konusunda yasal bir yetkisi bulunmuyor.
- Mağdurlar arasında reşit olmayan bireylerin ve engelli vatandaşların da bulunduğu belirtiliyor.
- Tüketici Konfederasyonu, firmanın kambiyo senedi üzerinden takip başlatarak tüketicileri hukuki olarak zor durumda bıraktığını ifade ediyor.

## Article

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde faaliyet gösteren bir danışmanlık firması, iş arayan vatandaşları hedef alan bir dolandırıcılık iddiasıyla gündeme geldi. Güvenlik görevlisi olma hayaliyle firmaya başvuran çok sayıda kişi, kendilerine imzalatılan belgelerin senet olarak kullanılması nedeniyle icra takibiyle karşı karşıya kaldı.Mağdurların ifadelerine göre, firma yetkilileri "iş garantili güvenlik sertifikası" vaadiyle başvuru sahiplerinden kapora alıyor ve eğitim süreci için sözleşme imzalatıyor. Ancak bu sözleşmelerin alt kısımlarının kesilerek senet haline getirildiği ve tüketicilerin bilgisi dışında icra takibine konu edildiği belirtiliyor. Söz konusu firmanın güvenlik eğitimi verme veya sertifika düzenleme konusunda herhangi bir yasal izninin bulunmadığı da vurgulanıyor.Mağduriyet yaşayanlar arasında, başvuru sırasında henüz reşit olmayan gençlerin ve engelli bireylerin de bulunması dikkat çekiyor. Bir mağdur, hastaneden olumsuz rapor almasına rağmen firmanın kendisini icraya verdiğini belirterek, "Suçum yok" ifadelerini kullandı. Hukukçular, firmanın sözleşmeleri emre yazılı senet haline getirerek tüketicilerin itiraz hakkını kısıtladığını ve mahkemelerin bu nedenle birçok itirazı reddettiğini belirtiyor.Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, vatandaşları imzaladıkları belgelerin bir nüshasını mutlaka almaları konusunda uyardı. Ağaoğlu, firmanın aldatıcı ilanlarla tüketicileri yanılttığını ve Ticaret Bakanlığı'nın bu duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. Mağdurların avukatlığını üstlenen İbrahim Güllü ise firmanın kapatılması ve yöneticileri hakkında cezai kovuşturma başlatılması için hukuki sürecin devam ettiğini açıkladı. Şikayet portallarında firma hakkında yüzlerce mağduriyet bildirimi yer alırken, yetkililer vatandaşları benzer ilanlara karşı dikkatli olmaya çağırdı.

## Sources

- [Hürriyet — İş garantili güvenlik görevlisi sertifikası dolandırıcılığı! Hem icralık oldular hem işsiz kaldılar](https://www.hurriyet.com.tr/gundem/is-garantili-guvenlik-gorevlisi-sertifikasi-dolandiriciligi-hem-icralik-oldular-hem-issiz-kaldilar-43224732)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
