Japonya'da İmparatorluk Yasası'nda Değişiklik: Kadın İmparator Yasağı Sürüyor

Japon parlamentosu, imparatorluk veraset sisteminde bazı düzenlemeleri onayladı ancak kadınların tahta çıkmasına yönelik yasak devam ediyor. Yeni yasa, uzak erkek akrabaların evlat edinilmesine ve prenseslerin evlilik sonrası statülerini korumasına imkan tanıyor.

Temsili görsel: Japonya'da İmparatorluk Yasası'nda Değişiklik: Kadın İmparator Yasağı Sürüyor
Temsili görsel · qgadrian / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Japon parlamentosu, imparatorluk veraset sisteminde bazı düzenlemeleri onayladı ancak kadınların tahta çıkmasına yönelik yasak devam ediyor.
  • Yeni yasa, uzak erkek akrabaların evlat edinilmesine ve prenseslerin evlilik sonrası statülerini korumasına imkan tanıyor.
  • Japon parlamentosu, ülkenin imparatorluk tahtına geçiş kurallarını düzenleyen İmparatorluk Hanedanı Yasası'nda önemli bir değişikliğe gitti.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Japon parlamentosu, imparatorluk veraset sisteminde bazı düzenlemeleri onayladı ancak kadınların tahta çıkmasına yönelik yasak devam ediyor. Yeni yasa, uzak erkek akrabaların evlat edinilmesine ve prenseslerin evlilik sonrası statülerini korumasına imkan tanıyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 17.07.2026 10:04
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Japon parlamentosu, ülkenin imparatorluk tahtına geçiş kurallarını düzenleyen İmparatorluk Hanedanı Yasası'nda önemli bir değişikliğe gitti. Cuma günü onaylanan yasa tasarısı, hanedanın geleceğine dair yeni düzenlemeleri beraberinde getirdi. Yapılan değişiklikle birlikte, imparatorluk ailesinin 15 yaşın üzerindeki uzak erkek akrabalarının evlat edinilmesine ve bu kişilerin gelecekteki erkek çocuklarının tahta çıkma hakkı kazanmasına olanak sağlandı. Ayrıca, prenseslerin aile dışından biriyle evlenmeleri durumunda dahi kraliyet statülerini koruyabilmelerinin önü açıldı.

Kadın İmparator Yasağı Devam Ediyor

İmparator Naruhito’nun kızı Prenses Aiko’nun halk nezdindeki popülaritesine ve hanedanın küçülmesine dair endişelere rağmen, kadınların imparator olmasını engelleyen yasak kaldırılmadı. Mevcut veraset sistemi, 1889 tarihli ve 1947'de güncellenen yasalara dayanarak yalnızca baba soyundan gelen erkeklerin tahta çıkmasına izin veriyor. Bu durum, imparatorluk soyunun devamlılığı konusunda tartışmaları da beraberinde getiriyor.

İmparatorluk tahtı, mevcut kurallar çerçevesinde sırasıyla Veliaht Prens Fumihito ve Prens Hisahito’ya geçecek. Uzmanlar, Prens Hisahito’nun erkek çocuğu olmaması durumunda mevcut soy çizgisinin sona erebileceği uyarısında bulunuyor. 1949 yılından bu yana yasada yapılan ilk değişiklik olma özelliği taşıyan bu düzenleme, kamuoyunun beklentileriyle tam olarak örtüşmüyor.

Kamuoyu ve Siyaset Arasındaki Fark

Yapılan çeşitli kamuoyu yoklamaları, Japon halkının büyük bir kısmının kadın imparator fikrine sıcak baktığını ortaya koyuyor. Mart ayında yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 61'i, Haziran ayındaki bir başka ankette ise yüzde 73'ü kadın imparatoru desteklediğini belirtti. Buna karşın, iktidardaki Liberal Demokrat Parti içindeki muhafazakâr kanat, erkek egemen veraset düzenini korumakta ısrarcı.

Nagoya Üniversitesi'nden Profesör Hideya Kawanishi, bu adımın halkın taleplerinden ziyade muhafazakâr seçmen tabanını konsolide etme amacı taşıdığını ifade ediyor. Uzmanlara göre, iktidar kanadı seçimlerdeki desteği garanti altına almak için geleneksel erkek üstünlüğünü yansıtan bu tutumu sürdürmeyi tercih ediyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Japon parlamentosu, İmparatorluk Hanedanı Yasası'nda değişikliğe gidilmesini onayladı.Kaynak 1
  2. Yeni düzenleme, imparatorluk ailesinin uzak erkek akrabalarının evlat edinilmesine olanak tanıyor.Kaynak 1
  3. Prenseslerin evlendikten sonra kraliyet statülerini korumalarına izin verilecek.Kaynak 1
  4. Kadınların imparator olmasını engelleyen yasak yürürlükte kalmaya devam ediyor.Kaynak 1
  5. Japonya'da imparatorluk tahtı yalnızca baba soyundan gelen erkeklere geçebiliyor.Kaynak 1
  6. Yapılan kamuoyu araştırmaları halkın büyük çoğunluğunun kadın imparator fikrini desteklediğini gösteriyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Euronews TRHaber ajansı · 17.07.2026 09:45

    Japonya veraset yasasını değiştirdi, kadın imparator yasağı sürdü

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler