Adalet Bakanı Gürlek, 6 Şubat depremlerinin ardından AHBAP derneğine yapılan bağışların denetlenmesi amacıyla bilirkişi görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma süreci, bağışların toplanmasından harcanmasına kadar geçen tüm mali aşamaların şeffaf bir şekilde incelenmesini hedefliyor.
Bakan Gürlek, milletin fedakarlıkla yaptığı her bağışın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gereken kutsal bir emanet olduğunu belirtti. Bu emanetin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesinin kamu vicdanı ve devlete duyulan güven açısından kritik bir adım olduğunu ifade eden Gürlek, "hiçbir eylem karşılıksız bırakılmayacaktır" açıklamasında bulundu.
Soruşturmanın somut deliller ve kanunlar çerçevesinde yürütüldüğünü vurgulayan Bakan, Türk yargısının sosyal medya kampanyalarından bağımsız olarak hareket ettiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı gibi ilgili kurumların koordinasyonuyla yürütülen incelemelerde, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin esas alındığı ifade edildi. Sivil toplum kuruluşlarının toplumsal dayanışmadaki önemine değinen Gürlek, buna rağmen hiçbir kurumun hukuki denetimin dışında tutulamayacağını hatırlattı.
Vatandaşların bağışlarının nerede ve hangi amaçla kullanıldığının hesabının açıkça verilebilmesi gerektiğini belirten Bakan, yardımseverlik duygusunun istismar edilmesine veya bağışçıların hayal kırıklığına uğratılmasına asla izin verilmeyeceğinin altını çizdi. Sürecin titizlikle takip edildiğini belirten yetkililer, maddi gerçeğin hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarılacağını kaydetti.