Tarım ve Orman Bakanlığı, yaz aylarında artış gösteren orman yangınlarına karşı vatandaşları yasal yaptırımlar konusunda uyardı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, ihmal ve kasıt durumlarında uygulanacak cezalar detaylandırıldı.
Yapılan açıklamaya göre izin verilen alanlar dışında ateş yakanlar veya ateşi tam söndürmeden bölgeden ayrılanlar yaptırıma tabi tutulacak. Ormanlara sönmemiş sigara izmariti atan kişiler ile yangına yol açabilecek atıklar bırakanlar da hapis ve adli para cezası ile karşılaşacak.
Ormanlara yakın mesafede veya köy sınırları içinde anız ve bitki örtüsü yakanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verileceği ifade edildi. İhmal sonucu yangın çıkaranlara 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası uygulanırken, kasten orman yakanlar en az 10 yıl hapis cezası alacak.
Örgüt faaliyeti kapsamında orman yakanların ise müebbet hapis cezasına çarptırılacağı vurgulandı. Yangın sonucunda ölüm veya yaralanma durumlarının meydana gelmesi halinde ayrıca ek cezalar uygulanacağı kaydedildi.