# Türkiye'de Depozito Yönetim Sistemi dönemi resmen başladı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/1237/turkiye-de-depozito-yonetim-sistemi-donemi-resmen-basladi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-01T09:05:21+03:00
- Modified: 2026-07-06T08:13:22+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Türkiye'de Depozito Yönetim Sistemi dönemi resmen başladı, https://habersitesi.org/haber/1237/turkiye-de-depozito-yonetim-sistemi-donemi-resmen-basladi

## Summary

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi ile ambalaj atıklarının geri dönüşümü teşvik ediliyor. Vatandaşlar, iade ettikleri her ambalaj karşılığında dijital cüzdanlarına 1 TL ödeme alabilecek.

## Verified facts

- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Depozito Yönetim Sistemi'nin Türkiye genelinde başlatıldığını duyurdu.
- Sistem kapsamında vatandaşlar, iade ettikleri her plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajı için 1 TL teşvik bedeli alacak.
- Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) adlı dijital uygulama üzerinden iade noktaları bulunabilecek ve biriken tutarlar dijital cüzdana aktarılacak.
- Yeni sistemle her yıl 25 milyar ambalajın toplanması ve ekonomiye 30 milyar TL katkı sağlanması hedefleniyor.

## Article

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde Depozito Yönetim Sistemi'nin resmen devreye alındığını duyurdu. Sıfır Atık vizyonu doğrultusunda başlatılan bu yeni dönemde, vatandaşların çevre bilincini artırmak ve geri dönüşüm oranlarını yükseltmek hedefleniyor. Sistem, plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarını kapsayacak şekilde tasarlandı.Ekonomiye 30 Milyar TL Katkı HedefiBakan Kurum'un paylaştığı bilgilere göre, sistem sayesinde her yıl 25 milyar adet ambalajın toplanması ve Türkiye ekonomisine yıllık 30 milyar TL değerinde katkı sağlanması öngörülüyor. Uygulama kapsamında, otel, restoran ve kafe gibi işletmeler de tükettikleri içecek ambalajlarını biriktirerek saha operatörlerine teslim edebilecek.DOA Uygulaması ile Dijital İadeSistemin merkezinde yer alan Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) isimli dijital uygulama, vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. Kullanıcılar, uygulama marketlerinden ücretsiz olarak indirdikleri bu yazılım sayesinde kendilerine en yakın iade makinelerini harita üzerinden görüntüleyebiliyor. DOA logolu ambalajların iade makinelerine bırakılmasının ardından, her bir ürün için 1 TL tutarındaki teşvik bedeli kullanıcının dijital cüzdanına tanımlanıyor.Biriken bu tutarlar, vatandaşlar tarafından banka hesaplarına aktarılabildiği gibi, ATM'lerden nakit olarak çekilebiliyor veya anlaşmalı iş yerlerinde alışveriş ödemelerinde kullanılabiliyor. Bu yeni düzenleme ile hem çevresel sürdürülebilirliğin desteklenmesi hem de hane ekonomisine doğrudan katkı sağlanması amaçlanıyor.

## Sources

- [Anadolu Ajansı — Depozito Yönetim Sistemi devreye alındı](https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/depozito-yonetim-sistemi-devreye-alindi/3982814)
- [Habertürk Ekonomi — Depozito Yönetim Sistemi devreye alındı](https://www.haberturk.com/yeni-donem-basladi-depozito-yonetim-sistemi-devreye-alindi-3895330-ekonomi)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
