Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB), 2024 yılının ilk altı ayında gerçekleştirdiği performansla dikkatleri üzerine çekti. Adana, Mersin, Hatay, Kayseri ve Karaman illerini kapsayan birlik, ocak-haziran döneminde toplam 30,25 milyon kilogram hazır giyim ve konfeksiyon ürününü dünya pazarlarına ulaştırarak 289 milyon dolarlık ihracat geliri elde etti.
İhracatta Yüzde 24,6'lık Artış
AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Aytek, elde edilen sonuçların geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24,6 oranında bir artışa işaret ettiğini vurguladı. Aytek, Türkiye'nin hazır giyim sektöründeki esnek üretim kabiliyetinin ve değişime hızlı uyum sağlama yeteneğinin bu başarıda kilit rol oynadığını ifade etti. İhracatın ürün gruplarına göre dağılımında ise 128,9 milyon dolar ile kadın dış giyim ürünleri ilk sırada yer alırken, bunu 76,2 milyon dolar ile erkek dış giyim ürünleri takip etti.
Yeni Hedef Mevcut Pazarlarda Derinleşmek
Bölgenin tekstil ve hazır giyim sektöründe dikey entegrasyona sahip güçlü bir üretim altyapısı bulunduğunu belirten Aziz Aytek, uluslararası pazarlarda kendini kanıtlamış köklü firmaların bölgede faaliyet gösterdiğini hatırlattı. İhracatın en yoğun yapıldığı ülkeler arasında Hollanda, Irak ve Kazakistan öne çıkarken; İspanya, Almanya ve Tacikistan pazarlarında da önemli bir büyüme kaydedildi.
Sektörün geleceğine dair vizyonlarını paylaşan Aytek, önceliklerinin mevcut pazarlarda daha derin bir konuma ulaşmak olduğunu belirtti. Türkiye'nin Avrupa Birliği için güvenli ve sürdürülebilir tedarik noktasında stratejik bir avantaj sunduğunu ifade eden Aytek, şunları söyledi: "Daha yüksek katma değer üretmeyi hedefliyoruz."
Birlik, bölgesel teşvik mekanizmalarının daha etkin kullanımıyla ihracat rakamlarını daha yukarı taşımayı planlıyor. Ayrıca dijital dönüşüm, özgün tasarım ve markalaşma süreçlerine yapılan yatırımların, sektörün rekabet gücünü artıracağı öngörülüyor.