HSK Başkanı Kuloğlu'dan 15 Temmuz ve Yargı Süreci Açıklamaları

HSK Birinci Daire Başkanı Turan Kuloğlu, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve yargı teşkilatının darbe sonrası arınma sürecini anlattı. Kuloğlu, hukuk dışı yapıların temizlenmesinin anayasal düzene ve uluslararası hukuk karnesine olumlu yansıdığını vurguladı.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Yerel Haberler +Trabzon
Temsili görsel: HSK Başkanı Kuloğlu'dan 15 Temmuz ve Yargı Süreci Açıklamaları
Temsili görsel · Alexas_Fotos / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • HSK Birinci Daire Başkanı Turan Kuloğlu, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve yargı teşkilatının darbe sonrası arınma sürecini anlattı.
  • Kuloğlu, hukuk dışı yapıların temizlenmesinin anayasal düzene ve uluslararası hukuk karnesine olumlu yansıdığını vurguladı.
  • Kuloğlu, darbe teşebbüsünün hemen ardından HSK'nın 2 bin 500'den fazla hakim ve savcıyı meslekten çıkardığını bildirdi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

HSK Birinci Daire Başkanı Turan Kuloğlu, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve yargı teşkilatının darbe sonrası arınma sürecini anlattı. Kuloğlu, hukuk dışı yapıların temizlenmesinin anayasal düzene ve uluslararası hukuk karnesine olumlu yansıdığını vurguladı.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 15.07.2026 16:06
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Yargıda Arınma ve Kurumsal Dönüşüm

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Daire Başkanı Turan Kuloğlu, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yargı sisteminde gerçekleştirilen temizlik operasyonlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Kuloğlu, darbe teşebbüsünün hemen ardından HSK'nın 2 bin 500'den fazla hakim ve savcıyı meslekten çıkardığını bildirdi. Bu sürecin diğer kamu kurumlarına da yol gösterdiğini belirten Kuloğlu, yargının hukuk dışı yapılardan temizlenmesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdindeki Türkiye karnesini iyileştirdiğini ifade etti.

Göreve iade edilen personelin durumuna da değinen Kuloğlu, Danıştay kararıyla dönen hakim ve savcıların yeniden değerlendirilebileceğini söyledi. Özellikle ByLock kullanımı, yeni itirafçı beyanları veya mahrem yapılanmaya dair somut delillerin ortaya çıkması durumunda, HSK'nın yeniden ihraç kararı verme yetkisinin bulunduğunu hatırlattı.

Araklı'da Geçen Bir Gece

Darbe girişimi sırasında memleketi Trabzon'un Araklı ilçesinde olan Kuloğlu, o geceye dair kişisel anılarını paylaştı. Bir yemekten ayrılıp köyüne giderken WhatsApp mesajlarıyla durumu fark ettiğini belirten Kuloğlu, müsteşar yardımcılarıyla yaptığı görüşmeler sonrası olayın bir darbe olduğunu anladığını dile getirdi. Yaşanan kaos sırasında köy muhtarı olan ağabeyi aracılığıyla camiden sela okutulmasını istediğini anlatan Kuloğlu, sabah namazına kadar ilçe meydanında vatandaşlarla birlikte beklediğini aktardı.

Hukuk Devleti Kültürü ve Gelecek Vizyonu

Yargının gerçek aidiyetinin yalnızca Anayasa, hukuk ve millete ait olduğunu vurgulayan Kuloğlu, herhangi bir ideolojik yapı veya cemaatin yargı yetkisini gölgeleyemeyeceğini belirtti. Denetim mekanizmalarının tek başına yeterli olmadığını savunan Kuloğlu, yeni nesil hakim ve savcılara meslek başlangıcından itibaren güçlü bir anayasal sadakat bilinci kazandırılmasının kritik olduğunu söyledi. Terör örgütleriyle mücadelenin tehditler tamamen yok olana kadar kararlılıkla süreceğini ekledi.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. HSK Birinci Daire Başkanı Turan Kuloğlu, 15 Temmuz darbe girişimi ve yargıdaki süreci değerlendirdi.Kaynak 1
  2. Darbe girişimi sonrası HSK tarafından 2 bin 500'den fazla hakim ve savcı ihraç edildi.Kaynak 1
  3. Yargıdaki FETÖ ile mücadele süreci 17-25 Aralık olaylarının ardından başlamıştı.Kaynak 1
  4. Danıştay kararıyla göreve dönenler, yeni deliller ortaya çıkarsa yeniden ihraç edilebilir.Kaynak 1
  5. Turan Kuloğlu, darbe gecesi Trabzon'un Araklı ilçesinde bulunuyordu.Kaynak 1
  6. Kuloğlu, darbe girişimi sırasında köy muhtarından sela okutulmasını talep etti.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    61SAATHaber kaynağı · 15.07.2026 16:00

    HSK Başkanı Kuloğlu 15 Temmuz gecesi yaşananları açıkladı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler