# Pakistan'da yasadışı insan plasentası ticareti çökertildi

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/11584/pakistan-da-yasadisi-insan-plasentasi-ticareti-cokertildi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-15T11:52:00+03:00
- Modified: 2026-07-15T12:14:15+03:00
- Category: Yaşam
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Pakistan'da yasadışı insan plasentası ticareti çökertildi, https://habersitesi.org/haber/11584/pakistan-da-yasadisi-insan-plasentasi-ticareti-cokertildi

## Summary

Pakistan'da hastanelerden temin edilen insan plasentalarını yasadışı yollarla yurt dışına pazarlayan bir şebeke operasyonla yakalandı. Olayla ilgili gözaltı sayısı dokuza yükselirken, tıbbi atıkların ticari amaçla kullanımı soruşturuluyor.

## Verified facts

- Pakistan'da Federal Soruşturma Ajansı, yasadışı insan plasentası ticareti yapan bir şebekeyi çökertti.
- İslamabad'daki bir baskında 500 kg insan plasentası ele geçirildi ve beş kişi tutuklandı.
- Şebekenin hastanelerden temin ettiği plasentaları kurutup yurt dışına yaşlanma karşıtı ürün olarak sattığı belirlendi.
- Pakistan'da insan organı ticareti yapmak 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
- İslamabad Havalimanı'nda Vietnam'a gönderilmek üzere olan 100 kg insan plasentası daha ele geçirildi.
- Tıbbi atık statüsündeki plasentaların hastanelerden yasadışı yollarla çıkarılmasında hastane personelinin işbirliği yaptığı düşünülüyor.

## Article

Pakistan Federal Soruşturma Ajansı (FIA), hastanelerden yasadışı yollarla temin edilen insan plasentalarını işleyerek yurt dışına pazarlayan organize bir şebekeyi çökertti. Başkent İslamabad'da gerçekleştirilen baskınlarda, bir evde kurutulmuş halde bulunan 500 kilogram plasenta ele geçirildi ve olayla bağlantılı beş kişi gözaltına alındı. Soruşturmanın derinleşmesiyle birlikte gözaltına alınan şüpheli sayısı dokuza yükseldi.Yetkililer, şebekenin hastane çalışanlarıyla işbirliği yaparak her ay yaklaşık 200 kilogram plasentayı düşük ücretlerle satın aldığını tespit etti. Kurutulup işlenen bu maddelerin, yaşlanma karşıtı enjeksiyonlar üretilmek üzere yurt dışına, özellikle Vietnam gibi ülkelere gönderildiği belirlendi. Ele geçirilen ürünlerin piyasa değerinin oldukça yüksek olduğu ve her bir enjeksiyonun yaklaşık 2.530 dolara satılmasının hedeflendiği açıklandı.Pakistan yasalarına göre insan organlarının ticari amaçla alım satımı kesinlikle yasak olup, bu suçu işleyenler 10 yıla kadar hapis ve ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Uzmanlar, plasentanın doğum sonrası son derece bulaşıcı bir tıbbi atık olarak kabul edildiğini ve katı prosedürlerle imha edilmesi gerektiğini vurguluyor. Normal şartlarda hastaneler, bu biyolojik atıkları özel atık yönetimi şirketlerine teslim ederek yakma yoluyla imha ettirmekle yükümlü.Soruşturma kapsamında sadece plasenta ticareti yapan şebeke değil, aynı zamanda hastane yöneticileri, atık yönetimi şirketleri ve göçmenlik memurları da mercek altına alındı. Şüphelilerin ilk ifadelerinde plasentaların koyunlara ait olduğunu iddia ettikleri, ancak yapılan incelemeler sonucunda bunların insan kaynaklı olduğunun kesinleştiği belirtildi. Pakistan'da ilk kez bu denli organize ve uluslararası bağlantıları olan bir insan plasentası ticareti vakasıyla karşılaşıldığı ifade ediliyor.Küresel ölçekte plasenta bazlı ürünlere olan talebin artması, bu tür yasadışı faaliyetlerin de önünü açıyor. Özellikle estetik cerrahi ve geleneksel tıp alanlarında kullanılan bu maddeler, yasal düzenlemelerin zayıf olduğu bölgelerde karaborsa üzerinden yüksek fiyatlarla alıcı bulabiliyor. Ancak sağlık otoriteleri, hijyenik olmayan koşullarda işlenen bu ürünlerin HIV, hepatit ve sifilis gibi ciddi enfeksiyonları bulaştırma riski taşıdığı konusunda halkı uyarıyor.

## Sources

- [Cumhuriyet Yaşam — İnsan plasentası: Tıbbi atık mı yoksa mucizevi tedavi mi?](https://www.cumhuriyet.com.tr/yasam/insan-plasentasi-tibbi-atik-mi-yoksa-mucizevi-tedavi-mi-2520989)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
