AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, çocukların suça sürüklenmesinin önüne geçilmesi ve toplumsal huzurun korunması amacıyla hazırlanan yeni kanun teklifini kamuoyuyla paylaştı. Meclis Araştırması Komisyonu raporlarından elde edilen veriler ışığında hazırlanan teklif, 7 farklı kanunda değişiklik öngören 18 maddeden oluşuyor.
Ağır suçlarda ceza sınırları değişiyor
Teklifin en dikkat çeken maddeleri arasında, 15-18 yaş grubundaki çocukların işlediği kasten öldürme ve neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama suçlarına yönelik düzenlemeler yer alıyor. Hâkimin takdirine bağlı olarak, bu suçları işleyen çocuklara ceza indirimi uygulanmaması ve müebbet hapis cezası verilmesi imkânı getiriliyor. Ayrıca 12-15 yaş grubundaki çocuklar için de belirli şartlar altında ceza indirimi oranlarında değişikliğe gidilmesi planlanıyor.
Tekerrür yaşı 15'e çekiliyor
Suç örgütlerinin çocukları istismar etmesini engellemek amacıyla Türk Ceza Kanunu'ndaki tekerrür hükümlerinin uygulanma yaş sınırı 18'den 15'e indiriliyor. Bu adımın, suçun caydırıcılığını artırması ve çocukların suç şebekeleri tarafından kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ebeveyn sorumluluğu ve infaz sistemi
Düzenleme kapsamında, aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerin ihlali durumunda ebeveynlere verilecek cezaların alt ve üst sınırları artırılıyor. Özellikle çocuğun suça karışmasına neden olan ihmallerde, ebeveynlerin sorumluluğunun güçlendirilmesi amaçlanıyor. İnfaz sisteminde de değişikliğe gidilerek, çocuk hükümlülerin cezalarını doğrudan eğitim evlerinde değil, önce kapalı ceza infaz kurumlarında çekmeleri ve iyi hâl durumuna göre eğitim evlerine geçiş yapmaları öngörülüyor.