# Bilim insanlarından fare beynine insan hücresi nakli

- Canonical URL: http://habersitesi.org/haber/67143/bilim-insanlarindan-fare-beynine-insan-hucresi-nakli
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-09-17T21:08:55+03:00
- Modified: 2026-09-17T22:24:22+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Bilim insanlarından fare beynine insan hücresi nakli, http://habersitesi.org/haber/67143/bilim-insanlarindan-fare-beynine-insan-hucresi-nakli

## Summary

Araştırmacılar, insan beyni hastalıklarını daha iyi incelemek amacıyla fare beynine insan nöronları yerleştirdi. Etik gerekçelerle 6 ayda sonlandırılan deney, önemli bulgular sağladı.

## Verified facts

- Bilim insanları, fare beyinlerindeki nöronların bir kısmını laboratuvarda yetiştirilen insan beyin hücreleriyle değiştiren yeni bir yöntem geliştirdi.
- Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, genetik yöntemle korteks bölgesinden yoksun fareler üretilerek bu boşluğa insan kortikal nöronları yerleştirildi.
- Deney kapsamında yaklaşık 14 milyon fare nöronu çıkarılarak yerine 4 milyon insan nöronu nakledildi.
- İnsan nöronları yerleştirilen fareler, hafıza ve sosyal etkileşim testlerinde korteksi eksik bırakılan farelere göre daha iyi performans gösterdi.
- Araştırmacılar, etik kaygılar ve bilinç oluşumu ihtimali nedeniyle deneyi 6. ayda sonlandırdı.

## Article

Bilim dünyası, insan beynindeki hastalıkların mekanizmalarını daha gerçekçi bir şekilde anlamak amacıyla yürütülen yeni bir çalışmayı tartışıyor. Stanford Üniversitesi'nden araştırmacıların öncülük ettiği çalışmada, farelerin beyinlerindeki serebral korteks bölgesine laboratuvar ortamında yetiştirilen insan nöronları nakledildi. Nature dergisinde yayımlanan bulgulara göre, genetik müdahale ile kortekslerinin bir kısmı eksik doğan farelerin beyinlerine yaklaşık 4 milyon insan hücresi yerleştirildi.Hastalık modellerinde yeni dönemDaha önceki denemelerde insan hücrelerinin fare beynindeki hızlı gelişim sürecine uyum sağlayamaması büyük bir engel teşkil ediyordu. Ancak bu kez araştırmacılar, insan hücrelerini mevcut fare nöronlarıyla rekabete sokmak yerine, beyinde onlar için özel bir boşluk yaratarak hücrelerin yerleşmesini sağladı. Deney sonucunda, insan nöronlarının fare beynindeki damarlarla beslenerek büyüdüğü ve bölgeyi kapladığı gözlemlendi.Araştırmanın kıdemli yazarı Profesör Sergiu Pașca, bu yöntemin serebral palsi, zihinsel gelişim bozuklukları ve epileptik ensefalopatiler gibi hastalıkların incelenmesinde mevcut modellerden çok daha etkili olabileceğini vurguladı. İnsan nöronu taşıyan farelerin, oksijen yetersizliği gibi durumlarda insan benzeri fizyolojik tepkiler vermesi, bu modelin hastalıkların tedavisinde kritik bir araç olabileceğini gösteriyor.Etik sınırlar ve bilinç tartışmasıDeneyin en dikkat çekici yönlerinden biri, araştırmacıların belirlediği etik sınırlardı. İnsan hücrelerinin fare beyninde bilinçle ilişkilendirilebilecek karmaşık bağlantılar kurma ihtimaline karşı, çalışma 6. ayda durduruldu. Uzmanlar, bu tür çalışmaların gelecekte primatlar üzerinde uygulanmasının, hayvanların bilişsel kapasitesi ve ahlaki statüsü konusunda çok daha ciddi etik soruları beraberinde getirebileceği konusunda uyarıyor.Araştırmacılar, bu çalışmanın tam bir beyin nakli olmadığını, aksine insan gelişiminin erken dönemlerini anlamak için tasarlanmış kontrollü bir model olduğunu belirtiyor. İnsan nöronları, fare beyninin hızlı gelişimine rağmen kendi yavaş gelişim takvimlerini koruyarak, insan beyninin gelişimsel süreçlerini incelemek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

## Sources

- [Euronews TR — Farelerin kafasına insan beyin hücreleri eklendi: Beyin daha 'insansı' tepkiler verdi](https://tr.euronews.com/saglik/2026/09/17/farelerin-kafasina-insan-beyin-hucreleri-eklendi-beyin-daha-insansi-tepkiler-verdi)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See http://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
