# Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve medya hesabına erişim engeli

- Canonical URL: http://habersitesi.org/haber/64514/cok-sayida-sivil-toplum-kurulusu-ve-medya-hesabina-erisim-engeli
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-09-14T17:59:23+03:00
- Modified: 2026-09-14T19:03:54+03:00
- Category: Dünya
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve medya hesabına erişim engeli, http://habersitesi.org/haber/64514/cok-sayida-sivil-toplum-kurulusu-ve-medya-hesabina-erisim-engeli

## Summary

Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği, aralarında basın kuruluşları ve hak örgütlerinin bulunduğu çok sayıda sosyal medya hesabına erişim engeli getirdi. Eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda 60'tan fazla kişi gözaltına alındı.

## Verified facts

- Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği, 13 Eylül tarihinde çok sayıda sosyal medya hesabına erişim engeli kararı verdi.
- Erişim engeli getirilen hesaplar arasında Evrensel gazetesi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye şubesi ve ALİKEV bulunmaktadır.
- MLSA, Umut Sendikası, HAK İnisiyatifi ve çeşitli LGBTİ+ örgütlerinin hesapları da erişim engeli kapsamına alındı.
- Türkiye genelinde düzenlenen operasyonlarda 60'tan fazla kişi gözaltına alındı.
- Kaos GL Derneği'ne yönelik operasyonun müstehcenlik ve Dernekler Kanunu'na muhalefet soruşturması kapsamında yapıldığı açıklandı.

## Article

İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan duyuruya göre, Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği 13 Eylül tarihinde aldığı bir kararla çok sayıda sosyal medya hesabına erişim engeli getirdi. Engellenen hesaplar arasında Evrensel gazetesi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye şubesi, Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve Umut Sendikası gibi kurumlar yer alıyor.Erişim engeli kararı verilen kuruluşlar, kendilerine yasal bir bildirim yapılmadığını ve hesaplarının neden engellendiğine dair resmi bir gerekçeye ulaşamadıklarını belirtti. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, Siber Güvenlik Başkanlığı'nın gazetenin X hesabına erişim engeli talep ettiğini, şirketin kendilerini bilgilendirdiğini ifade etti.Operasyonlar ve GözaltılarErişim engeli kararlarının yanı sıra, hafta sonu Türkiye genelinde "Ailem güvende" adı altında düzenlenen operasyonlarda 60'tan fazla kişi gözaltına alındı. Operasyonların hedefinde ağırlıklı olarak LGBTİ+ aktivistleri ve dernekleri yer aldı. Kaos GL Derneği'nin ofisinde arama yapılırken, yönetim kurulu üyeleri gözaltına alındı. Yetkililer, bu operasyonların "müstehcenlik" ve "Dernekler Kanunu'na muhalefet" suçlamalarıyla yürütülen bir soruşturma kapsamında gerçekleştirildiğini açıkladı.Üniversite Toplulukları da HedefteErişim engeli kararları yalnızca sivil toplum kuruluşlarıyla sınırlı kalmadı. 13 Eylül'de birçok üniversitenin LGBTİ+ dayanışma topluluklarının sosyal medya hesapları hakkında da erişim engeli talep edildi. Bu kapsamda Türk-Alman Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi kurumlardaki öğrenci topluluklarının hesapları da engelleme listesine dahil edildi. 12 Eylül tarihinde ise İstanbul ve Mersin'deki sulh ceza hakimlikleri, Kaos GL, Pembe Hayat ve SPOD gibi derneklerin internet siteleri ve sosyal medya hesapları hakkında benzer kararlar almıştı.

## Sources

- [BBC Türkçe — Evrensel gazetesi ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu çok sayıda hesaba erişim engeli](https://www.bbc.com/turkce/articles/cv62knwzzlpgo?at_medium=RSS&at_campaign=rss)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See http://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
