# Almanya Federal Meclisi'nde göç ve enerji tartışması

- Canonical URL: http://habersitesi.org/haber/60714/almanya-federal-meclisi-nde-goc-ve-enerji-tartismasi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-09-09T13:14:55+03:00
- Modified: 2026-09-09T16:12:00+03:00
- Category: Dünya
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Almanya Federal Meclisi'nde göç ve enerji tartışması, http://habersitesi.org/haber/60714/almanya-federal-meclisi-nde-goc-ve-enerji-tartismasi

## Summary

Friedrich Merz, AfD'nin geri göç söylemlerini sert bir dille eleştirerek bu politikaların Alman ekonomisini durma noktasına getireceğini savundu. Meclis oturumunda ayrıca enerji güvenliği ve eğitim politikaları gündeme geldi.

## Verified facts

- Friedrich Merz, AfD'nin geri göç politikalarının Alman ekonomisine zarar vereceğini belirtti.
- Merz, zanaat sektöründeki her altı çalışandan birinin yabancı pasaporta sahip olduğunu vurguladı.
- AfD, sığınma başvurusu reddedilen bir milyondan fazla kişinin sınır dışı edilmesini talep ediyor.
- Friedrich Merz, kış dönemi için Almanya'nın gaz arzının güvende olduğunu açıkladı.
- Merz, eğitim politikalarındaki başarısızlıklar nedeniyle eyaletlere iş birliği çağrısında bulundu.

## Article

Almanya Federal Meclisi'nde gerçekleştirilen bütçe görüşmeleri, göç politikaları ve enerji güvenliği konularında sert tartışmalara sahne oldu. Friedrich Merz, AfD'nin savunduğu geri göç politikalarının uygulanması halinde Almanya'daki zanaat sektörünün, hastanelerin ve restoranların işleyemez hale geleceğini ifade etti.Ekonomik risk uyarısıMerz, zanaat sektöründe çalışan her altı kişiden birinin yabancı pasaporta sahip olduğuna dikkat çekerek, AfD'nin önerdiği sınır dışı politikalarının etnik temizlikten farksız olduğunu savundu. Çalışan göçmenler ile yasal ikamet izni bulunmayan kişilerin birbirinden titizlikle ayrılması gerektiğini belirten Merz, göçmenlerin Alman refahına sağladığı katkının göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.Enerji güvenliği ve eğitimKonuşmasında enerji konusuna da geniş yer ayıran Merz, federal hükümetin stratejik çalışmaları sayesinde kış aylarında gaz arzında herhangi bir kesinti yaşanmayacağını belirtti. Muhalefetin depoların boşaldığına dair iddialarını spekülatif olarak nitelendiren Merz, bu tür söylemlerin piyasalarda yapay fiyat artışlarına yol açtığını ve tüketicilere ek maliyet yüklediğini savundu. Ayrıca, PISA sonuçlarının eğitim sistemindeki eksiklikleri ortaya koyduğunu belirten Merz, eyaletlere eğitim kalitesini artırmak için ortak çalışma teklifinde bulundu.AfD'den göç eleştirisiAfD Eş Başkanı Alice Weidel ise meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, göç krizinin devam ettiğini öne sürdü. Sığınma başvurusu reddedilen bir milyondan fazla kişinin hala ülkede bulunmasını eleştiren Weidel, bu kişilerin derhal sınır dışı edilmesi gerektiğini savundu. Kitlesel göçün sokak güvenliğini tehdit ettiğini ve suç oranlarını artırdığını iddia eden Weidel, partisinin politikalarının seçmen taleplerini yansıttığını ifade etti.

## Sources

- [Hürriyet Dünya — Merz'den AfD'ye rest: Talebine karşı çıktı](https://www.hurriyet.com.tr/dunya/merzden-afdye-rest-talebine-karsi-cikti-43301208)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See http://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
