# Giresun'da fındık üreticilerinin zorlu kurutma mesaisi

- Canonical URL: http://habersitesi.org/haber/57754/giresun-da-findik-ureticilerinin-zorlu-kurutma-mesaisi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-09-05T14:03:00+03:00
- Modified: 2026-09-05T14:13:32+03:00
- Category: Yerel Haberler
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Giresun'da fındık üreticilerinin zorlu kurutma mesaisi, http://habersitesi.org/haber/57754/giresun-da-findik-ureticilerinin-zorlu-kurutma-mesaisi

## Summary

Giresunlu fındık üreticileri, ürünlerini kurutmak için sahil kenarlarında imece usulü gece nöbeti tutuyor. Yağış riskine karşı ürünlerini korumaya çalışan üreticiler, yüksek rakımdaki düşük sıcaklıklar nedeniyle bu yöntemi tercih ediyor.

## Verified facts

- Giresunlu fındık üreticileri, hasat ettikleri ürünleri kurutmak için sahil yolu ve boş alanları kullanıyor.
- Yüksek rakımlı köylerde hava sıcaklığı düşük olduğu için kurutma süreci daha uzun sürüyor.
- Üreticiler, fındıklarını korumak ve kurutma sürecini yönetmek için gece nöbeti tutuyor.
- Fındık üreticileri, nöbetleşe çalışma sistemini imece usulüyle gerçekleştiriyor.
- Yağış, fındığın suyla temas ederek kararmasına ve ürün kalitesinin düşmesine neden oluyor.

## Article

Giresun'da fındık hasadını tamamlayan üreticiler, ürünlerini satışa hazırlamak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Yüksek rakımlı köylerde hava sıcaklıklarının düşük seyretmesi, fındığın kurutulma sürecini zorlaştırıyor. Bu nedenle üreticiler, daha hızlı sonuç alabilmek amacıyla Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki kaldırımları, halk pazarlarını ve boş arazileri kurutma alanı olarak kullanıyor.Üreticiler, serdikleri fındıkların daha verimli kuruması için gün boyu karıştırma işlemi yaparken, gece saatlerinde de ürünlerinin başında bekliyor. İsmet Kargün, yüksek kesimlerde 15 günde tamamlanan kurutma işleminin, sahil kesiminde yaklaşık 5 günde bittiğini belirtiyor. Ümit Kargün ise güvenlik ve takip amacıyla imece usulü bir nöbet sistemi kurduklarını ifade ederek, “Sırayla imece usulü bekliyoruz” açıklamasında bulundu.Kurutma sürecindeki en büyük riskin yağış olduğunu vurgulayan Hasan Sarıhan, suyla temas eden fındığın karardığını ve randıman kaybı yaşadığını belirtiyor. Yağmur başladığında fındıkların hızla toplanıp üzerinin örtülmesi gerektiğini söyleyen üreticiler, ürün kalitesini korumak için gece gündüz demeden nöbet tutmaya devam ediyor.

## Sources

- [61SAAT — Giresun’da fındık nöbeti gece de sürüyor](https://www.61saat.com/giresunda-findik-nobeti-gece-de-suruyor)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See http://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
