# Yerli lityum borat üretimi için yeni tesis açıldı

- Canonical URL: http://habersitesi.org/haber/44644/yerli-lityum-borat-uretimi-icin-yeni-tesis-acildi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-22T10:19:09+03:00
- Modified: 2026-08-22T10:30:01+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Yerli lityum borat üretimi için yeni tesis açıldı, http://habersitesi.org/haber/44644/yerli-lityum-borat-uretimi-icin-yeni-tesis-acildi

## Summary

Türkiye, dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla lityum borat tuzları üretecek yeni bir tesisi hizmete açtı. Tesis, özellikle cam ve çimento sanayisinin ihtiyaçlarını yerli kaynaklarla karşılamayı hedefliyor.

## Verified facts

- TENMAK BOREN Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi faaliyete başladı.
- Tesis, ithal edilen lityum borat bileşiklerini yerli imkanlarla üretmeyi hedefliyor.
- Lityum borat bileşikleri ağırlıklı olarak cam ve çimento sektörlerinde kullanılıyor.

## Article

Türkiye, sanayi sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak adına önemli bir adım attı. TENMAK BOREN bünyesinde kurulan Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi, düzenlenen törenle resmen devreye alındı.Özellikle cam ve çimento endüstrisinde yoğun olarak kullanılan lityum borat bileşikleri, bugüne kadar büyük oranda ithalat yoluyla karşılanıyordu. Yeni tesis sayesinde bu kritik bileşiklerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi sağlanarak, sanayinin hammadde ihtiyacının yurt içinden karşılanması hedefleniyor.

## Sources

- [Anadolu Ajansı — TENMAK BOREN Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi devreye alındı](https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/tenmak-boren-lityum-borat-tuzlari-uretim-tesisi-devreye-alindi/4034401)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See http://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
