# Yüksekova'da besicilerin su çilesi: Her gün 3 kilometre yol

- Canonical URL: http://habersitesi.org/haber/37375/yuksekova-da-besicilerin-su-cilesi-her-gun-3-kilometre-yol
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-14T11:09:08+03:00
- Modified: 2026-08-14T11:30:49+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Yüksekova'da besicilerin su çilesi: Her gün 3 kilometre yol, http://habersitesi.org/haber/37375/yuksekova-da-besicilerin-su-cilesi-her-gun-3-kilometre-yol

## Summary

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan besiciler, yaylalarda su kaynağı bulunmaması nedeniyle hayvanlarını her gün kilometrelerce yürütmek zorunda kalıyor. Köylüler, hayvancılık faaliyetlerini kolaylaştıracak bir su göleti yapılması için yetkililerden destek bekliyor.

## Verified facts

- Hakkari Yüksekova'daki Gedikli mezrasında besiciler su sorunu yaşıyor.
- Besiciler hayvanlarını sulamak için her gün 3 kilometre yol kat ediyor.
- Hayvanların sağım işlemi köy çeşmesi başında gerçekleştiriliyor.
- Bölge halkı yaylalarına su göleti yapılmasını talep ediyor.

## Article

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Gedikli mezrasında hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, yıllardır süregelen su sorunu nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Yaz aylarında küçükbaş hayvanlarını otlatmak için yaylalara çıkan besiciler, bölgede herhangi bir su kaynağı bulunmaması sebebiyle her gün yorucu bir mesai harcıyor.Hayvanlarının susuz kalmaması için her gün yaklaşık 3 kilometre yol kateden besiciler, sürülerini köy çeşmesine kadar indirmek zorunda kalıyor. Hayvanların su ihtiyacı burada karşılandıktan sonra süt sağım işlemleri de yine köy içerisinde gerçekleştiriliyor. İşlemlerin tamamlanmasının ardından sürüler tekrar yaylaya çıkarılıyor. Bu durumun hem hayvanlar hem de üreticiler için oldukça yıpratıcı olduğunu belirten Şerife Ayhan, yaklaşık 30 yıldır aynı sıkıntıyı çektiklerini ifade etti.Ayhan, çevre köylerdeki yaylalarda su göletleri bulunduğunu ancak kendi bölgelerinin bu imkandan mahrum kaldığını vurguladı. Köy içerisinde yapılan sağım işlemlerinin tozlanmaya neden olduğunu ve komşularını rahatsız ettiğini belirten Ayhan, "Yaylamıza bir gölet yapılmasını istiyoruz" diyerek çözüm çağrısında bulundu. Yaylaya yapılacak bir su göletinin bölgedeki hayvancılık faaliyetlerini daha verimli hale getireceğini belirten üreticiler, yetkililerden yol ve su altyapısı konusunda destek bekliyor. Besiciler, diğer köylerdeki gibi kendi yaylalarında da hayvanlarının su ihtiyacını karşılayabilecekleri bir düzenleme yapılmasının, bölge ekonomisi ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşıdığını dile getiriyor.

## Sources

- [Habertürk — Su için her gün 3 kilometre](https://www.haberturk.com/su-icin-her-gun-3-kilometre-3905553)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See http://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
