# Trump'tan İstifa Baskısı Altındaki Infantino'ya Destek

- Canonical URL: http://habersitesi.org/haber/34287/trump-tan-istifa-baskisi-altindaki-infantino-ya-destek
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-08-11T11:54:58+03:00
- Modified: 2026-08-11T12:05:58+03:00
- Category: Dünya
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Trump'tan İstifa Baskısı Altındaki Infantino'ya Destek, http://habersitesi.org/haber/34287/trump-tan-istifa-baskisi-altindaki-infantino-ya-destek

## Summary

ABD Başkanı Donald Trump, FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun görevden alınmasına karşı çıktı. Üç büyük futbol konfederasyonu ise tartışmalı bir yatırım planı nedeniyle Infantino'ya olan güvenlerini kaybettiklerini açıkladı.

## Verified facts

- Donald Trump, FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun görevden alınmasının büyük bir hata olacağını belirtti.
- UEFA, CONCACAF ve AFC, Infantino'ya olan güvenin sarsıldığını belirten bir mektup yayımladı.
- Krizin nedeni, ticari hakların yönetimi için kurulması planlanan FIFA Forward Enterprise teklifidir.
- FFE planı kapsamında şirketin yüzde 21'lik hissesinin özel bir yatırım firmasına satılması öngörülüyordu.
- Infantino, plana destek vermeleri için üye federasyonlara 40 milyon dolar teklif etti.
- Yatırım planında Joshua Kushner'ın sahibi olduğu şirket ön plandaydı.
- UEFA, FIFA organizasyonlarını boykot etme ve hukuki yollara başvurma tehdidinde bulundu.
- Infantino, 2025 Aralık ayında FIFA Barış Ödülü'nü Donald Trump'a verdi.

## Article

FIFA'da Yönetim Krizi ve Trump'ın MüdahalesiDünya futbolunun yönetim organı FIFA'da, Başkan Gianni Infantino'ya yönelik istifa baskıları artarken, ABD Başkanı Donald Trump beklenmedik bir destek açıklaması yaptı. Trump, Infantino'nun görevden uzaklaştırılmasının çok ciddi bir hata olacağını savunarak, mevcut başkanın yönettiği Dünya Kupası'nın tarihteki en başarılı ve kârlı organizasyon olduğunu öne sürdü.Tartışmalı Yatırım Planı: FFEKrizin merkezinde, FIFA Forward Enterprise (FFE) olarak adlandırılan ve hayata geçirilemeyen bir ticari teklif yer alıyor. Bu plan, Dünya Kupası dahil tüm FIFA organizasyonlarının bilet ve ticari haklarını yönetecek yeni bir şirketin kurulmasını hedefliyordu. Söz konusu şirketin yüzde 21'lik hissesinin özel bir yatırım şirketine devredilmesi planlanırken, Infantino'nun üye 211 federasyona destekleri karşılığında 40 milyon dolar teklif ettiği belirtiliyor.Konfederasyonların Tepkisi ve Boykot TehdidiAvrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) ve Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF), ortak bir mektupla Infantino'ya olan güvenlerinin sarsıldığını duyurdu. Mektupta, yetkinin kötüye kullanıldığına dair imalarda bulunulurken, UEFA'nın FIFA organizasyonlarını boykot edebileceği ve hukuki süreçler başlatabileceği ifade edildi.Kişisel İlişkiler ve Siyasi BağlantılarKriz yaratan yatırım planında, Trump'ın damadı Jared Kushner'ın kardeşi Joshua Kushner'ın şirketinin yer alması dikkat çekiyor. Trump, bu plan için Infantino ile görüşmediğini belirtse de, iki isim arasında yakın bir ilişki olduğu biliniyor. Nitekim Infantino, Aralık 2025'te düzenlenen törende ilk FIFA Barış Ödülü'nü Trump'a takdim etmişti.

## Sources

- [BBC Türkçe — Trump Infantino'yu savundu: 'Görevden alınması korkunç bir hata olur'](https://www.bbc.com/turkce/articles/cr491d4px0vo?at_medium=RSS&at_campaign=rss)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See http://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
